13. maj 2021.13. maj 2021.
Kasniće bar 20 dana
NESTABILNO VREME UTIČE NA RAZVOJ USEVA U MAČVI

Kasniće bar 20 dana

Ovogodišnji rod povrća u Mačvi, kasniće bar 20 dana, a posledice na svim usevima zbog neplanirane hladnoće, najviše noću i u jutarnjim satima vidljive su u atarima svih ovdašnjih sela. To je ocena ovdašnjih ratara sa kojima smo razgovarali, a bez obzira na praznične dane i delovanje korona virusa, bili su veoma aktivni na svojim njivama.
Setva je u najvećem broju slučajeva obavljena na vreme, u optimalnom roku ali mladim biljkama koje su se pojavile nikako ne prijaju periodi hladnog vremena, posebno karakteristični za protekli mesec i jutarnje sate. Kukuruz je zauzeo ubedljivo najveće površine, kao i ranijih godina. Agronom Mladen Ignjatović iz Klenja tvrdi da je samo hladnije i neprimereno vreme za ovo doba godine, posebno u prošlom mesecu doprinelo nešto slabijem stanju ovog useva.
- Kukuruz je nikao i vrste su se sasvim ukazale, ali biljke su još žućkaste boje, što sasvim ukazuje na hladno zemljište. Jutarnju hladnoću teško je podnela i pšenica. Mnogo je bilo uvenulih, žutih listova. Tek u toplijem delu dana situacija se menja i tamo gde je prihrana bila blagovremena, usev je dobio modro-zelenu boju, kaže Dragorad V. Misojčić-Lukarić iz Ševarica.
Nema sumnje da će povrće kasniti bar 20 dana. Naravno, to se odnosi na ono rasađeno van plastenika. I povrtari se žale na izvesne periode hladnoće koje nikako ne pogoduju biljkama, a u poslednje vreme povrtarska proizvodnja je sve više zastupljenija u Mačvi.
Protiv suše se bore zalivanjem, te je ovih dana moguće videti sve više zalivnih sistema u upotrebi, naročito na kupusnim poljima. Ratari se nadaju da će i povećana temperatura doprineti bržem napredovanju biljaka.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa