10. jun 2021.10. jun 2021.
Zaustavimo nasilje nad starijim ženama
EDUKATIVNA RADIONICA U CILjU PREVENCIJE

Zaustavimo nasilje nad starijim ženama

U prostorijama Crvenog krsta u Koceljevi održana je edukativna radionica na temu “Prevencija nasilja nad starijim ženama”. Milan Glumac, sekretar ove organizacije, govorio je u uvodnoj reči o radu, nadležnostima i aktivnostima Crvenog krsta i njegovom značaju u lokalnoj zajednici kao jedinoj humanitarnoj organizaciji na teritoriji opštine Koceljeva.

O vidovima nasilja, načinima na koji se mogu manifestovati i kako ih prepoznati, o procedurama prijavljivanja i važnosti prepoznavanja nasilja i nasilnika govorile su Olivera Obradović i Katarina Petrović, edukatori-volonteri Crvenog krsta.

Više od polovine žena u Srbiji iskusilo je bar neki oblik rodno zasnovanog nasilja tokom života. Među ženama starim od 65-74 godine 55,4 odsto njih je iskusilo neki oblik nasilja od navršenih 15 godina, dok je takvo iskustvo imalo 16 odsto pripadnica slabijeg pola nakon navršene 65 godine.
Rezultati istraživanja u svetu su upozorili da je u periodu pandemije nasilje nad starijim licima povećano i do 34 odsto. Praksa je pokazala da je, uz finansijsko, jedan od najzastupljenijih vidova nasilja koje trpi starija populacija zanemarivanje.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, krize poput trenutne globalne pandemije povećavaju rizik od porodičnog nasilja jer počinioci žele da zadrže osećaj moći i kontrole. Pored toga, mere distanciranja i ograničen broj ličnih socijalnih interakcija mogu otežati prepoznavanje znakova nasilja nad starijim ženama koje je od presudne važnosti za njegovu prevenciju i pravovremeno reagovanje.
V. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa