10. jun 2021.10. jun 2021.
Racionalno korišćenje resursa
SEDMIČNI IZVEŠTAJ NAČELNIKA MUO

Racionalno korišćenje resursa

I dalje se apeluje na sve naše građane da se pridržavaju propisanih mera, a inspekcijske kontrole su nastavljene na području Republike Srbije i Mačvanskog upravnog okruga
U skladu sa Odlukom Kriznog štaba, donete su Izmene Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Kovid 19 i Izmene Naredbe ministra zdravlja o radnom vremenu i prostornim ograničenjima za vreme nepovoljne epidemiološke situacije tokom trajanja zarazne bolesti Kovid 19, od 31. maja 2021. godine, koje su dostavljene lokalnim samoupravama Mačvanskog upravnog okruga.

Utvrđene su nove epidemiološke mere i to da: ugostiteljski objekti mogu raditi svakog radnog dana od 06:00 do 24:00 časa; stalni ili pokretni kiosci i trafike mogu raditi bez ograničenja radnog vremena (trgovina na malo, pretežno duvan i novine); bioskopi mogu raditi tako što će poslednja projekcija započeti ne posle 23:00 časa, do kada mogu raditi i blagajne za prodaju karata za te projekcije.
S tim u vezi naloženo je da načelnik Upravnog okruga u saradnji sa rukovodiocem sanitarne inspekcije i rukovodiocem komunalne inspekcije odnosno milicije uskladi planove rada, kako bi se ljudski resursi ovih službi racionalno koristili.

Pojačan koordinisani nadzor usmeren je ka objektima i delatnostima koje su prepoznate kao epidemiološki rizici i to: okupljanja na sportskim, kulturnim događajima, proslavama, svadbama, privatnim, profesionalnim, stručnim, poslovnim i edukativnim skupovima; ugostiteljski objekti; tržni centri i trgovinski lanci. Postupa se i po prijavama i predstavkama građana.

S obzirom na vrstu okupljanja i očekivane rizike po bezbednost inspektora odnosno komunalnih milicionara, potrebna je kontinuirana podrška i saradnja sa pripadnicima MUP-a.

I dalje se apeluje na sve naše građane da se pridržavaju propisanih mera, a inspekcijske kontrole su nastavljene na području Republike Srbije i Mačvanskog upravnog okruga.

Prema podacima dobijenim od Zavoda za javno zdravlje Šabac, na području Mačvanskog upravnog okruga na dan 06.juna 2021. godine prvu dozu vakcine primilo je 227 građana, drugu dozu njih 311, odnosno ukupno je vakcinisano 538 grđana. Od početka vakcinacije prvu dozu je primilo 104.744 lica, revakcinisano je njih 84.022, dok je prvu dozu primilo 20.722 lica. U periodu od 31. maja do 06. juna, na području Mačvanskog upravnog okruga, od 817 testiranih lica, pozitivnih je 61, sa 46 kontakta.

Načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac je u svakodnevnoj komunikaciji sa rukovodstvom gradova i opština sa područja Upravnog okruga, a u kontrole su,na osnovu dopisa Radne grupe za suzbijanje širenja virusa Kovid 19, od 31. maja 2021. godine,uključeni raspoloživi ljudski i materijalni resursi.

Od početka vakcinacije prvu dozu je primilo 104.744 lica, revakcinisano je njih 84.022, dok je prvu dozu primilo 20.722 lica. U periodu od 31. maja do 06. juna, na području Mačvanskog upravnog okruga, od 817 testiranih lica, pozitivnih je 61, sa 46 kontakta


Izveštaji o broju kontrolisanih subjekata, nepravilnostima koje se tokom kontrola uoče, broju inspektora koji je učestvovao u nadzoru i izrečenim merama se svakodnevno dostavljaju Mačvanskom upravnom okrugu. Inspektori su tokom nadzora odgovorno postupali.

Svaki inspektor u svom inspekcijskom nadzoru dužan je da se nadziranom subjektu legitimiše, čak i pre nego što nadzirani subjekt zatraži /osim u slučajevima prikrivene kupovine /. Ukoliko lica koja se predstavljaju kao inspektori odmah ne pokažu svoju legitimaciju, smatra se da to lice nije u službenom nadzoru. Ako lica koja jesu inspektori, a ne žele da se predstave, ovakvo ponašanje predstavlja i obeležje krivičnog dela.

Od petka 04. juna do ponedeljka 07. juna kontrolisano je 795 objekata, u nadzoru je učestvovalo 70 inspektora, a u 7 nadzora utvrđene su nepravilnosti u vezi protivepidemijskih mera. Kao nepravilnosti koje su utvrđene u nadzoru protivepidemijskih mera navode se lična zaštitna oprema korisnika, ograničeno radno vreme i lična zaštitna oprema zaposlenih. Inspektori su u skladu sa zakonskim ovlašćenjima preduzeli mere prema kontrolisanim subjektima kod kojih su utvrđene nepravilnosti u sprovođenju protivepidemijskih mera. Prema subjektima kod kojih su utvrđene nepravilnosti izrečene su zakonom propisane mere. Donet je jedan prekršajni nalog od 150.000 dinara i jedan prekršajni nalog od 30.000 dinara.

Od 19. marta počeo je sa radom CENTAR ZA KOVID 19 MERE. Prečišćen tekst nove Naredbe o radnom vremenu i prostornim ograničenjima za vreme nepovoljne epidemiološke situacije tokom trajanja zarazne bolesti Kovid-19 može se pročitati na sajtu Centra za Kovid mere.

Centar se nalazi na internet adresi inspektor.gov.rs

Svi zainteresovani mogu postaviti i pitanje za svaku nedoumicu, a sva pitanja i odgovori biće objavljeni.

U borbi protiv epidemije pored poštovanja epidemijskih mera, presudnu ulogu igra proces vakcinacije građana,koji se sprovodi u pojačanom intenzitetu. U svim lokalnim samoupravama Mačvanskog upravnog okruga organizuju se vakcinalni punktovi na kojima se građani vakcinišu bez prethodnog prijavljivanja i u mestu stanovanja. Odziv građana je sve veći, što ohrabruje, tako da je broj vakcinisanih lica u neprekidnom porastu.

Vakcinaciju kao najefikasniju meru u borbi sa virusom Kovid 19 promovišu i mediji u svojim emisijama i svakodnevnim saopštenjima.

Apeluje se na sve građane da i nadalje poštuju naložene epidemijske mere i da se vakcinišu, jer je država Srbija obezbedila dovoljan broj vakcina i mogućnost izbora vakcine. Jedino masovnom vakcinacijom možemo zaštititi naše stanovništvo od virusa Kovid19.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

29. jul 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa