23. februar 2023.23. feb 2023.
O raspodeli  merkantilnog  kukuruza  u lozničkom kraju
IZVEŠTAJ

O raspodeli merkantilnog kukuruza u lozničkom kraju

Krajem 2022. godine Vlada Republike Srbije donela je meru namenjenu proizvođačima muznih krava, kako bi se očuvao stočni fond i stabilizovala proizvodnja mleka na području naše zemlje. Reč je o raspodeli merkantilnog kukuruza poljoprivrednicima koji su ispunili uslove koje je propisalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Ovaj značajan projekat realizuje se aktivnim učešćem upravnih okruga,lokalnih samouprava i poljoprivrednih stručnih i savetodavnih službi na teritoriji čitave Republike Srbije.

Na području Mačvanskog upravnog okruga PSSS Šabac i “Poljosavet” Loznica preduzele su brojne aktivnosti i angažovale potreban kadrovski potencijal kako bi se što efikasnije realizovala raspodela ,a poljoprivrednici dobili količine merkantilnog kukuruza koje su raspoređene po utvrđenim kriterijumima.

U utorak 21. februara 2023. godine, u Stupnici je realizovana raspodela merkantilnog kukuruza poljoprivrednicima lozničkog kraja,kojoj su prisustvovali gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović i načelnik Mačvanskog upravnog okruga Željko Marjanović.

Raspodelom je obuhvaćeno 236 gazdinstava kojima je kao pomoć i podrška opredeljeno 425.760 kilograma merkantilnog kukuruza. Organizovanje transporta od Platičeva koje je određeno kao skladište za ovaj kraj, do Stupnice gde se obavlja pakovanje i raspodela, realizovano je uz finansijsku pomoć i tehničku podršku grada Loznice.

Načelnik Mačvanskog upravnog okruga Željko Marjanović, koji koordinira ovu akciju, zadovoljan je dinamikom raspodele i aktivnostima koje lokalne samouprave sa područja Upravnog okruga sprovode, kako bi se ovaj projekat realizovao u što kraćem roku na dobrobit poljoprivrednika kojima ova pomoć i te kako mnogo znači. Prethodnu godinu obeležio je sušni period i manjak stočne hrane, pa je u svrhu pomoći stočarima reagovano merom države Srbije iz Republičkih robnih rezervi. Mačvanski upravni okrug je poljoprivredni kraj i za ovaj projekat apliciralo je 1236 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava kojima će biti distribuirano 2683 tone merkantilnog kukuruza. Očekuje, da se do kraja marta meseca ova raspodela u potpunosti realizuje, na dobrobit svih poljoprivrednika koji su podneli zahteve za dobijanje merkantilnog kukuruza.

Načelnik Željko Marjanović izrazio je veliku zahvalnost predsedniku države Aleksandru Vučiću,Vladi Srbije i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede što su ovom merom blagovremeno reagovali, kako bi se pomoglo poljoprivrednicima u očuvanju stočnog fonda i stabilizaciji tržišta mleka .
Kabinet načelnika MUO

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa