15. decembar 2022.15. dec 2022.
Zvanična internet prezentacija Mačvanskog upravnog okruga

Zvanična internet prezentacija Mačvanskog upravnog okruga

„KAPETAN MIŠINA“ NAGRADA ZA NAČELNIKA MUO

Brži i kvalitetniji razvoj okruga

Dobra saradnja sa republikom, kvalitetna komunikacija sa upravama gradova i opština, spremnost na pomoć građanima
-Okrug se razvija i gradi mnogo brže i kvalitetnije u odnosu na prethodne godine. Izgrađene su brojne fabrike, adaptirane zdravstvene ustanove, škole, a započeta brza saobraćajnica od Šapca do Loznice i auto put koji se gradi u velikoj meri će promeniti kvalitet života svih naših građana. Dolazak investitora omogućiće veće zapošljavanje, što je jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije.

Ono na šta smo posebno fokusirani je saradnja sa građanima. Zaposleni u Mačvanskom upravnom okrugu i ja kao načelnik u svakom trenutku smo spremni da našim građanima pružimo potrebnu pomoć iz nadležnosti državnog organa


Građani, pre svega mladi ostaju i opstaju na svojim vekovnim ognjištima, jer su zapošljavanjem obezbedili potrebnu egzistenciju za svoje porodice i sebe- ističe za glas podrinja načelnik MUO, Vladan Krasavac, kojem je nedavno uručena nagrada „Kapetan Miša Anastasijević“, za najboljeg načelnika okruga u 2022. godini.

Za brži i kvalitetniji razvoj okruga, po Krasavčevim rečima zaslužna je pre svega dobra saradnja sa Republikom, kvalitetna komunikacija sa čelnicima lokalnih samouprava gradova i opština Okruga, ali i poverenje građana i spremnost Kabineta da im pomogne u rešavanju svakog problema za koji je nadležan.

Zvanična internet prezentacija Mačvanskog upravnog okruga, dobra saradnja sa republikom i lokalnim samoupravama okruga


- Kada je u pitanju saradnja sa republičkim institucijama, pre svega ministarstvima u Vladi Republike Srbije, ali i drugim državnim organima, naglašavam da je saradnja izuzetno kvalitetna i obavlja se dvosmerno, od ministarstava ka Upravnom okrugu i od našeg Okruga ka ministarstvima. Odvija se kroz dostavanje dopisa, instrukcija ili urgencija od strane državnih organa i postupanje Okruga po aktima koje dobijamo, sve u zadatom roku. Prisutni su i neposredni kontakti sa odgovornim licima u ministarstvima, kako bi se određeno pitanje ili problem brže i kavalitetnije rešio.

Sa druge strane, moram da istaknem veoma dobru i kvalitetnu saradnju sa gradonačelnicima gradova i predsednicima opština koja se realizuje kroz svakodnevne, neposredne kontakte o svim pitanjima i problemima koji se u praksi jave.

Zvanična internet prezentacija Mačvanskog upravnog okruga, redovne sednice kolegijuma na mesečnom nivou


Održavaju se i redovne sednice Saveta Mačvanskog upravnog okruga čiji članovi su upravo čelni ljudi lokalnih samouprava, sa dinamikom koju propisuje Zakon o državnoj upravi, odnosno svaka dva meseca, ali i češće ako postoji potreba i ako nalažu prilike. Praktikujem da obiđem lokalne samouprave u cilju rešavanja konkretnih pitanja ili prilikom obeležavanja značajnih datuma iz bogate istorije našeg kraja.

Ono na šta smo posebno fokusirani je saradnja sa građanima. Zaposleni u Mačvanskom upravnom okrugu i ja kao načelnik u svakom trenutku smo spremni da našim građanima pružimo potrebnu pomoć iz nadležnosti državnog organa. Inspekcijske službe postupaju po predstavkama i prijavma građana pružajući im pravnu sigurnost primenom propisa po kojima postupaju. Za slučaj da ne postoji nadležnost u rešavanju problema, građane i privredne subjekte upućujemo nadležnim organima, što je i naša zakonska obaveza- objašnjava načelnik MUO.

Velika mogućnost privrednog razvoja Okruga leži u geotermalnim obnovljivim izvorima energije. Takođe, imamo i značajan turistički potencijal u vidu planina i reka Drine i Save, kao i brojnih manastira, spomenika kulture, mesta sećanja i istorije


Godine za nama obeležile su brojni izazovi. Jedan od najvećih, svakako je bila epidemija Korona virusa, koja je „nalagala postupanje u cilju očuvanja života i zdravlja naših sugrađana“. Međutim, uprkos snažnom fokusu na ovaj planetarni problem u Okrugu se intenzivno radilo na brojnim projektima, od kojih načelnik MUO akcenat stavlja na one koji se bave ekologijom, uštedom energije i reševanjem problema otpada.

- Sprovedene su aktivnosti oko nastavka realizacije Projekta za energetsku efikasnost koji je od značaja za građane u cilju uštede energije i troškova za elektičnu energiju i grejanje. Šire posmatrano postižu se značajne uštede i na nivou Republike Srbije, jer je usled uskoba u Ukrajini prisutna energetska kriza na globalnom nivou.

Aktivnosti su se odvijale i u pravcu rešavanja komunalnih problema u lokalnim samoupravama. Izgradnjom Regionalne komunalne deponije Kalenić kod Uba komunalni otpad iz šest lokalnih samouprava biće usmeren i odvožen na Regionalnu deponiju. Reč je o gradu Loznici, opštinama Ljubovija, Mali Zvornik, Krupanj Vladimirci i Koceljeva, što doprinosi očuvanju i zaštiti čovekove životne i radne sredine- ističe Krasavac.

Zvanična internet prezentacija Mačvanskog upravnog okruga, mesta sećanja i istorije


Specifičan geografski polužaj okruga, tačnije povezanost sa Republikom Srpskom otvara mogućnosti za brojne oblike prekogranične saradnje, pre svega u oblasti privrede, ali budućnost razvoja Okruga, načelnik Krasavac vidi i u brojnim prirodnim potencijalima koji još uvek nisu iskorišćeni u punom kapacitetu.

-Velika mogućnost privrednog razvoja Okruga leži u geotermalnim obnovljivim izvorima energije. Takođe, imamo i značajan turistički potencijal u vidu planina i reka Drine i Save, kao i brojnih manastira, spomenika kulture, mesta sećanja i istorije- nabraja načelnik MUO, Vladan Krasavac.
Za načelnika Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac je postavljen 24. decembra 2018. godine. Od tada do danas, aktivno radi na poslovima i zadacima koji su sadržani u propisima koji regulišu rad Upravnog okruga i načelnika, kao funkcionera.

Mačvanski upravni okrug jedan je od većih okruga u Republici Srbiji, kako po teritoriji od 3.268 km2, tako i po broju stanovnika 298.778 ( po popisu iz 2011. godine), smešten u zapadnom delu Republike Srbije.

Sedište Upravnog okruga je u gradu Šapcu. Ono što daje specifičnost, ali težinu u radu je upravo geografski položaj okruga, jer se radi o graničnom okrugu prema Republici Srpskoj, sa četiri granična prelaza i dvema rekama Drinom i Savom koje teku duž čitave granične linije. Okrug obuhvata dva grada Šabac i Loznicu i šest opština Koceljevu, Vladimirce, Bogatić, Mali Zvornik, Ljuboviju i Krupanj.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa