11. maj 2023.11. maj 2023.
U fokusu lokalna samouprava
POTPISANI UGOVORI O DODELI SREDSTAVA IZ FONDA ZA FUNKCIONALNO -ORGANIZACIONE MODELE

U fokusu lokalna samouprava

Lokalna samouprava će i ubuduće biti u fokusu programa Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji, jer su upravo gradovi i opštine ključni nosioci ekonomskog razvoja i reformskih procesa
U sredu 03.maja 2023.godine u opštini Mali Zvorni, Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović potpisao je sa predstavnicima Loznice, Leskovca i Malog Zvornika ugovore o dodeli više od 82.000 švajcarskih franaka iz Fonda za funkcionalno-organizacione modele u cilju dalje modernizacije rada odabranih lokalnih samouprava.

Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovao je i ambasador Švajcarske Konfederacije u Srbiji Urs Šmid. Naglasio je da je lokalna samouprava u Srbiji već dugi niz godina u fokusu podrške Vlade Švajcarske, koja u saradnji sa Ministarstvom državene uprave i lokalne samouprave i Stalnom konferencijom gradova i opština aktivno učestvuje u unapređenju rada lokalne administracije,kako bi se obezbedilo što kvalitetnije pružanje usluga građanima i privredi. Lokalna samouprava će i ubuduće biti u fokusu programa Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji, jer su upravo gradovi i opštine ključni nosioci ekonomskog razvoja i reformskih procesa. Predstavnicima Loznice, Leskovca, Malog Zvornika i Raške ambasador Šmid je čestitao na tome što su postali deo ove inicijative.

U ime domaćina, prisutne je pozdravio i dobrodošlicu poželeo predsednik opštine Zoran Jevtić, koji je ovom prilikom rekao da je potpisivanje ugovora u funkciji daljeg unapređenja rada lokalne samouprave. Zahvalio se Republici Srbiji, Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i donatoru na pomoći u reformi javne uprave. Opštini je dodeljeno 16.900 švajcarskih franaka za nabavku neophodne opreme i obezbeđivanju adekvatne stručne podrške.

Ministar dr Aleksandar Martinović je istakao da je Fond za funkcionalno -organizacione modele osnovan pre dve godine u cilju realizacije projekta „Lokalna samouprava za 21. vek“, koji resorno ministarstvo realizuje uz podršku Švajcarske kancelarije za saradnju. Vlada Švajcarske jedan je od najvažnijih partnera koji pomažu i podržavaju modernizaciju lokalne samouprave, a sve u cilju boljeg pružanja usluga građanima i privredi,rekao je između ostalog ministar Martinović. Započeti proces reforme javne uprave nastavlja se u cilju unapređenja odnosa uprave i korisnika njenih usluga. U ovom ciklusu dodeljuje se više od 82 hiljade švajcarskih franaka za reorganizaciju i unapređenje efikasnosti i efektivnosti rada opštinskih i gradskih uprava u Loznici, Leskovcu, Malom Zvorniku i Raškoj, kako bi bile delotvornije u ostvarivanju svojih zadataka i potreba građana, naglasio je ministar Aleksandar Martinović i izrazio zahvalnost Vladi Švajcarske na pomoći koju pruža Srbiji.
Fond za funkcionalno-organizacione modele, u okviru projekta „Lokalna samouprava za 21. vek“, uspostavljen je u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština. U prvom ciklusu, sa blizu 50.000 švajcarskih franaka, podržana su četiri projekta u opštinama Golubac, Knjaževac i Bela Palanka i gradu Novom Pazaru.

Svečanom potpisivanju ugovora u Malom Zvorniku prisustvovao je i načelnik Mačvanskog upravnog okruga Željko Marjanović.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa