11. maj 2023.11. maj 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Prvi deo projekta Fudbalskog saveza Srbije u saradnji sa UEFA

Trening za devojčice u okviru projekta „Plejmejkers“ u vrtiću „Sloboda“

Cilj je angažovanje devojčica kroz sport. Šabac i Predškolska ustanova „Naše dete“ prepoznati kao primeri dobre prakse u realizaciji sportskih aktivnosti
Trening za devojčice uzrasta od pet do šest godina održan u utorak u vrtiću „Sloboda“ prvi je deo projekta „Plejmejkers“ koji realizuje Fudbalski savez Srbije u saradnji sa Union of European Football Associations (UEFA). Trajaće osam nedelja, a cilj je angažovanje devojčica kroz sport, kako bi se družile i uz čarobni svet mašte napravile prve sportske korake. Šabac je, pored Novog Pazara, jedan od gradova u kojima se realizuje projekat, budući da je prepoznat kao grad sporta, a Predškolska ustanova „Naše dete“ kao primer dobre prakse u realizaciji sportskih aktivnosti.

Šabac primer dobre prakse
Koordinator za bazični fudbal Fudbalskog saveza Srbije Zoran Pantić objasnio je da je projekat namenjen isključivo devojčicama.

-UEFA kao krovna organizacija nacionalnih fudbalskih saveza nastoji da što više uključi devojčice da budu aktivne, zdrave, kao buduće majke. Cilj je da razvijamo njihove fizičke sposobnosti. Iako je Fudbalski savez sponzor ovog projekta, to nije klasično fudbalsko treniranje, nego projekat fizičkih aktivnosti i razvoja budućih sposobnosti. Na nivou zapadnog regiona Šabac i Novi Pazar su jedini uključeni u projekat i kao rođeni Šapčanin mogu da izrazim veliko zadovoljstvo što se Šabac našao na mapi fudbalske Evrope i u narednom periodu će učestvovati u ovom projektu- rekao je Pantić.
Predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić prisustvovao je prvom času u okviru projekta.
-Program „Rasti zdravo“ je krenuo iz Šapca, mi smo bili inicijatori te ideje i drago mi je da sad imamo još jedan program za predškolski uzrast. Specifično je što se smatra da je fudbal muški sport, a projekat je isključivo namenjen devojčicama. Nadam se da će se, kao i „Rasti zdravo“, proširiti na celu Srbiju. Svako dete koje izabere sport je pobednik, pre svega zbog zdravlja i svih benefita koje fizička aktivnost donosi. Ponosan sam na Predškolsku ustanovu i drago mi je što smo čuli od direktorke da će mimo ovog projekta gledati da to zaživi u našoj Predškolskoj ustanovi, što i jeste jedan od ciljeva. Zadovoljstvo je da se UEFA uključila u ovaj masovni projekat i ono što nama kao gradu treba jeste masovni sport za sve. Nadam se da će neka od ovih devojčica izabrati fudbal i da ćemo uživati gledajući ih na fudbalskim terenima- naglasio je Pajić.

Zoran Pantić, koordinator za bazični fudbal Fudbalskog saveza Srbije, Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca i Sandra Mićić, direktorka PU „Naše dete“, Foto: "Glas Podrinja"


Fizička aktivnost i zdravlje
Kako je istakla direktorka PU „Naše dete“ Sandra Mićić, ta ustanova i Grad Šabac su prepoznati od strane UEFA i Fudbalskog saveza Srbije kao grad i ustanova koji promovišu zdrave stilove života, između ostalog i fizičke aktivnosti.

-Iz tog razloga nam je ponuđeno da se priključimo projektu „Plejmejkers“, odnosno fudbalu za devojčice. Fudbal je u nazivu projekta isključivo zato što je Fudbalski savez pokrenuo čitavu priču sa krajnjim ciljem da se poveća fizička aktivnost kod dece koja je neophodna za njihov celovit i zdrav razvoj, naročito na ovom ranom uzrastu. Naša ustanova svakodnevno ima jutarnje telesno vežbanje, ali to svakako ne zadovoljava njihove dnevne potrebe, bez obzira na to da li izlazimo u dvorište vrtića, idemo u šetnju, ili se bavimo nekim drugim fizičkim aktivnostima. U drugom delu dana nismo sigurni da li roditelji imaju dovoljno vremena da decu puste da se bave fizičkim aktivnostima zbog ubrzanog načina života. Zato nam je ovaj projekat dodatno dobro došao da deci vratimo osnovne elemente kretanja, hodanje, trčanje. Cilj je što više fizičkih aktivnosti i osnovni elementi kretanja koji su dobri za fizički i mentalni razvoj deteta. Trudićemo se da ovaj projekat zaživi u svim našim vrtićima. Zahvaljujemo se UEFA i Fudbalskom savezu Srbije koji su omogućili ovo- podvukla je Mićićeva.

Drugi deo projekta će se realizovati odlaskom u Kuću fudbala u Staroj Pazovi, gde će učesnici imati priliku da izađu na terene i bave se fizičkim aktivnostima.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa