11. maj 2023.11. maj 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

JELICA KOSANIĆ: DOBITNICA PRVE NAGRADE NA KNjIŽEVNOJ OLIMPIJADI

Po plodovima njihovim, poznaćete ih

Čitam od malih nogu. Pročitala sam sve tatine knjige, što me je inspirisalo, a ljubav prema srpskom jeziku, posebno književnosti, razvila se u sedmom razredu osnovne škole. Naravno, i mama mi je mnogo pomogla i uvela me u čarobni svet knjige
“Svako dobro drvo rađa dobre plodove... Po plodovima njihovim poznaćete ih“.

Jelica Kosanić, učenica četvrtog razreda Šabačke gimnazije, osvojila je prvo mesto na Republičkom takmičenju Književna olimpijada 2023. Ovo izazovno takmičenje obuhvata gradivo od prve do četvrte godine i zahteva dosta pripreme. Osim radosti, pobeda je Jelici donela i oduševljenje zbog činjenice da je oslobođena polaganja prijemnog ispita na fakultetu koji namerava da upiše. Književnost je njena ljubav. To je ponela iz kuće.

- Čitam od malih nogu. Pročitala sam sve tatine knjige, što me je inspirisalo, a ljubav prema srpskom jeziku, posebno književnosti, razvila se u sedmom razredu osnovne škole. Naravno, i mama mi je mnogo pomogla i uvela me u čarobni svet knjige.

Vukovac u osnovnoj školi, odlična u Gimnaziji, išla je na razna takmičenja, što je proširilo njena interesovanja i produbilo ambiciju. Dvoumila se između medicine i književnosti, ali se odlučila da studira srpsku književnost i jezik u Novom Sadu.

- Više me zanima književnost nego gramatika i pravopis. Kada završim fakultet, mogu da radim kao profesor, da budem lektor, da pišem scenarija (zašto da ne?) Volim odnos sa javnošću, ali videćemo, vreme će pokazati...

Jelica je iz dobre i čestite porodice u kojoj se zna red i koja uporno neguje proverene vrednosti. Ono što je nekada bilo prirodno, danas je rariretno i posebno. To se vidi na njoj.

- Trudim se da imam svoj stav, da se ne povodim za tuđim mišljenjem. Smatram da su nas roditelji dobro vaspitali i naučili kako da se ophodimo prema životu i ljudima. Od srca sam im zahvalna na njihovoj podršci. U kući nema tenzije, atmosfera je opuštena, rečenice koje čujemo brat i ja su:
„Polako, radi koliko možeš, sve će to biti u redu... „ To mi mnogo znači.

ŠEST NAGRADA ZA UČENIKE ŠABAČKE GIMNAZIJE
Na Republičkom takmičenju Književna olimpijada 2023. učenici Šabačke gimnazije osvojili su šest nagrada.
Pored Jelice Kosanić, prvo mesto osvojile su i Isidora Živanović, Milica Pavlović i Jana Manjenčić, učenice prve godine. Drugo mesto osvojio je Sava Ninković, učenik prvog razreda, a treće Nađa Milošević, učenica prvog razreda.
Mentori su profesorke srpskog jezika i književnosti Tanja Ilić, Mirjana Ilić, Ljiljana Dimitrić i Jelena Knežević.


Sa ljubavlju i ponosom priča o mlađem bratu Goranu, koji je učenik prvog razreda Šabačke gimnazije i korača sestrinim stopama. Odličan je đak, član Učeničkog parlamenta, ide na takmičenja, kao i sestra.
Jelica se sprema za Republičko takmičenje talenata koje se održava u Vranju. Naravno, odabrala je književnost.

-To je takmičenje koje se sastoji iz usmenog dela, koji se predstavlja u vidu prezentacije, a pismeni deo podrazumeva gradivo od prve do četvrte godine. Na Okružnom takmičenju osvojila sam drugo mesto. Na pismenom testu imala sam jedan, a na usmenom četiri poena manje od maksimalnog, što je za mene važno s obzirom da se prvi put susrećem sa ovakvim vidom takmičenja.
Poverila nam je da je njen najveći talenat likovni, ali da je odlučila da pomiri praktičnost i umetnost.

- Jako sam volela da crtam kao mala i bila sam član likovne sekcije u osnovnoj školi. Sada ne stižem zbog obaveza, ali verujem da će mi to biti hobi. Slikanje je moje suštinsko, ali svesna sam da od toga ne mogu živeti. Književnost je perspektivnija, a takođe je umetnost.
Kad ima vremena, sluša muziku sa bratom, ali voli da uči i širi vidike.

- Ova diploma mi je vrhunac, posebno što sam u osnovnoj išla na Republičko takmičenje, ali mi je nedostajao samo jedan bod da je osvojim i bila sam potištena. Sada sam presrećna. Kada smo dobili rešenja, u početku nisam smela da proverim, plašila sam se da li je sve u redu i laknulo mi je tek kada sam videla da je to sve tačno. A spremala sam se dugo, čak i na raspustima, dan i noć. Jako mi je stalo do toga da upišem fakultet koji želim i da budem na budžetu, što je san svih brucoša.
Lepo je kada mladi tačno znaju šta žele od života. Na vreme.

- Kada sam bila peti razred, znala sam da hoću da nastavim školovanje u Šabačkoj gimnaziji. Za mene nije postojala nijedna druga škola. Prezadovoljna sam zbog svega što sam ovde naučila i zahvalna sam profesorima što su me podstakli da se borim za sebe i što znam da je svaka moja ocena zaslužena.
Mnogo je naučila od profesorki književnosti - Mirjane Ilić, koja joj predaje ove godine, prethodne tri godine od profesorke Snežane Kornaros, kao i od nastavnice Slavice Lukić u „Natinoj“ školi, koju ne zaboravlja.

Mladima poručuje da upišu Šabačku gimnaziju, jer oni koji vole da uče, svakako će se snaći.

- Važno je posvetiti se onome što volite.
U subotu, 13. maja, Jelica puni 19 godina. Srećno!
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa