6. april 2023.6. apr 2023.
Foto: Glas Podrinja, Željko Marjanović , načelnik Mačvanskog upravnog okruga

Foto: Glas Podrinja, Željko Marjanović , načelnik Mačvanskog upravnog okruga

INSPEKCIJSKE SLUŽBE SUOČENE SA NEDOSTATKOM KADROVA

Izmene Zakona rešavaju probleme

Izmenama Zakona trebali bi da se reše postojeći problemi. Pored većih plata ideja je da inspektori dobiju i status službenih lica, odnosno veću zaštitu što bi podrazumevalo i asistenciju policije u radu, kada je to potrebno. Pojednostavila bi se i procedura za prijem u radni odnos, koja sada traje oko šest meseci
Nedovoljan broj inspektora u inspekcijskim službama problem je na teritoriji cele Srbije. Na nedavno održanoj sednici Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, koju je sazvao ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović, razgovaralo se o predlozima za izmenu Zakona o inspekcijskom nadzoru, kao jedinom rešenju ovog problema. Sastanku su prisustvovali načelnici inspekcijskih službi, predstavnici svih ministarstava i načelnici upravnih okruga, kao koordinatori rada službi.

Trenutno u Srbiji ima 5.320 sistematizovanih radnih mesta za inspektore, a popunjen je samo 3.745, što znači da nedostaje više od 1.500 inspektora. Pri tom, njih 160 ove godine treba da ode u penziju, a prosečna starost inspektora je 59 godina.

Najveći problem u Mačvanskom okrugu trenutno je u zdravstvenoj i turističkoj inspekciji


-Ništa bolja situacija nije na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga i u Šapcu. Ovde funkcioniše 11 inspekcija u kojima je zaposleno 49 inspektora, od toga 32 u Šapcu, što je nedovoljno za ovako veliku teritoriju. Plate inspektora su male, suočavaju se sa brojnim neprijatnostima na terenu, a pored toga i procedura za primanje novih inspektora u radni odnos je duga i komplikovana. Zbog svega toga i interesovanje novih ljudi nije veliko. Ranije je napravljena greška i kada su inspektori išli u penziju na njihovo mesto nisu primani novi nego su radna mesta sistematizacijom gašena. Tako sada u inspekcijama imamo popunjenost od 30 do 70 odsto, navodi Željko Marjanović načelnik Mačvanskog upravnog okruga.

Inspektori su odgovorni nadležnom ministarstvu, dok načelnici okruga koordiniraju njihovim radom i pomažu im u radu i tehničkoj opremljenosti. Načelnik kaže da se u svom domenu nadležnosti trude da inspekcijama obezbede što bolje uslove, odnosno da im stave na raspolaganje automobile i računarsku opremu neophodnu za rad.

Sankcije tek na kraju
Na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga rade: tržišna inspekcija, inspekcija rada, turistička inspekcija, veterinarska inspekcija, inspekcija životne sredine, poljoprivredna inspekcija, fitosanitarna inspekcija, šumarska inspekcija, sanitarna inspekcija, zdravstvena inspekcija i vodna inspekcija.
-Primarni zadatak inspektora nije samo da kažnjavaju, nego da njihovo delovanje dovede do toga da sve bolje funkcioniše i radi. Njihova uloga je i savetodavna. Prvo ukazuju na napravilnosti, a sankcija dolazi u krajnjoj meri, navodi Željko Marjanović.


Najveći problem u Mačvanskom okrugu trenutno je u zdravstvenoj inspekciji i u turističkoj gde oba turistička inspektora treba da idu u penziju u narednih godinu dana.

-Izmenama Zakona trebali bi da se reše postojeći problemi. Pored većih plata ideja je da inspektori dobiju i status službenih lica, odnosno veću zaštitu što bi podrazumevalo i asistenciju policije u radu, kada je to potrebno. Pojednostavila bi se i procedura za prijem u radni odnos, koja sada traje oko šest meseci. Imali smo mogućnost da na sastanku iznesemo i svoje sugestije i predloge. Moj predlog je bio da načelnici okruga budu obavešteni o svakom konkursu koji se raspiše za prijem novih inspektora na njihovoj teritoriji. Tako bi mogli putem lokalnih sredstava informisanja da obavestimo što veći broj ljudi, čime bi bio veći i broj prijavljenih kandidata, a samim tim bi moga da se bira kvalitetniji kadar. Ministar se složio da je to dobra ideja, kaže načelnik Marjanović.
Neposredno posle sastanka ministar Martinović formirao je i radnu grupu koja je odmah počela sa pripremom izmene Zakona. Ukoliko sve bude teklo po planu, novi Zakon bi trebalo da bude donešen do kraja godine.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa