6. april 2023.6. apr 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

U ŠAPCU PREDSTAVLjEN PROJEKAT „ZNANjEM DO POSLA“

Aktivno planiranje karijere

Usluge karijernog vođenja i savetovanja namenjene su mladima od 15 do 30 godina. Zahvaljujući mreži partnerskih organizacija, obučeni karijerni praktičari osnažuju mlade u razumevanju ličnih talenata i informišu ih o aktuelnostima na tržištu rada, mogućnostima usavršavanja i zaposlenja
U Kristal sali hotela Sloboda, u sredu, 29. marta, predstavljene su usluge karijernog vođenja i savetovanja (KViS) koje se sprovode u okviru projekta „Znanjem do posla“.

Partnerski projekat vlade Švajcarske i Srbije, koji se trenutno realizuje u trinaest regiona u Srbiji, osmišljen je tako da kreira preduslove za brže zapošljavanje mladih kroz razvoj sistema karijernog vođenja i savetovanja, kao i kroz konkretne obuke na radnom mestu kod poznatog poslodavca.

-Švajcarsko-srpski projekat ulazi u osmu godinu realizacije. Došli smo da podržimo Džob info centar u Šapcu kako bismo pružili usluge karijernog vođenja i savetovanja mladima iz ovog kraja. Ovo je osmi Džob info centar koji je otvoren u Srbiji. Važno nam je da mladi znaju da pomoću Džob info centra imaju način da saznaju koje su im mogućnosti na tržištu rada i kako možemo da im pomognemo da dođu do pristojnog posla, rekao je Oliver Štrajt (Streit), direktor projekta „Znanjem do posla“.

Projekat je predstavljen predstavnicima osnovnih i srednjih škola iz Mačvanskog i Kolubarskog okruga, kao i iz gradova Sremska Mitrovica i Ruma.

- Na našim uslugama posvećeno radimo već osam godina u cilju podrške mladima kako bi ih osnažili da na jedan odgovorniji i aktivniji način planiraju svoju karijeru, kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou. Radimo sa nacionalnim partnerima i ministarstvima na razvoju sistema karijernog vođenja i savetovanja s obzirom da su te usluge sada već neizbežne u cilju ostvarivanja viših ekonomskih i socijalnih ciljeva, istakla je Jelena Stefanović, koordinar komponente za karijerno vođenje i savetovanje.

U realizaciju projekta uloženo je 29 miliona evra, a blizu 27 hiljada mladih koristilo je usluge karijernog vođenja i savetovanja u proteklih osam godina. Preko 1.600 polaznika programa završilo je obuku na radnom mestu, a 77% polaznika obuka se zaposlilo. U projekat se uključilo 250 kompanija kao i brojni partneri iz javnog i civilnog sektora.


Usluge KVIS-a namenjene su mladima od 15 do 30 godina, kao i starijima ukoliko pripadaju teže zapošljivim kategorijama društva. Zahvaljujući mreži partnerskih organizacija, obučeni karijerni praktičari osnažuju mlade u razumevanju ličnih talenata i informišu ih o aktuelnostima na tržištu rada, mogućnostima usavršavanja i zaposlenja.

- Škole su veoma raspoložene za organizaciju aktivnosti. Takođe, individualno savetovanje je moguće u prostorijama Udruženja Svetlost, kao i u mobilnim centrima. Nudimo digitalne alate, kartice kompetencija, radimo realne susrete sa poslodavcima i predstavnicima određenih zanimanja u cilju upoznavanja sa konkretnim profesijama. Ovaj program sprovodimo od juna prošle godine, navela je Gordana Mandić Radosavljević, predsednica Udruženja Svetlost i koordinatorka Džob info centra Šabac.

Usluge karijernog vođenja i savetovanja pružaju se u sedam osnovanih Džob info centara u Nišu, Pirotu, Knjaževcu, Kruševcu, Požegi, Šapcu i Kragujevcu, kao i osnovnim i srednjim školama u regionima pokrivenim projektom.

Psiholog Mirjana Vasić istakla je da su njeni učenici iz osnovne škole u Majuru i Muzičke škole Mihailo Vukdragović u Šapcu prošli kroz veoma korisne radionice i stekli nova znanja i da preporučuje svojim kolegama da se uključe.

Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kao i Ministarstva prosvete, Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija, kao i Agencije za kvalifikacije, Privredne komore i Nacionalne službe za zapošljavanje.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa