6. april 2023.6. apr 2023.
Zaštita pšenice

Zaštita pšenice

Na području Mačvanskog regiona usevi pšenice se u zavisnosti od vremena setve i prethodno sprovedenih agrotehničkih mera nalaze u fazi od početak rasta stabljike do faze prvog kolenca .
Preporuka za zaštitu useva pšenice iz ranih rokova setve od prouzrokovača bolesti. Pšenica se nalazi u različitim fazama razvoja. Takođe obratiti pažnju na prisustvo vaši jer je toplo vreme predhodnog perioda omogućilo da ova populacija prezimi i da se aktivira na usevima hraneći se sisanjem sokova iz sočnih listova useva.

Vizuelnim pregledom useva registruje se prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice (Septoria tritici), i ovaj patogen je prisutan skoro na svakoj parceli pod pšenicom; pepelnica žita (Erysiphe graminis) koja je takođe prisutna u usevu, a i rđe (Puccinia spp.) mestimično u pojedinim parcelama i znatno manjeg % nego predhodna dva patogena. U narednim danima se prognoziraju niže temperature koje će onemogućiti sprovođenje tretmana, a našim ratarima i proizvođačima se preporučuje obilazak useva i pregled na prisustva navedenih patogena i štetočina. Ukoliko se uoči prisustvo simptoma bolesti na preko 10% biljaka, preporučuje se primena nekog od navedenih fungicida:
•Elatus era (a.m. benzovindiflupir+protiokonazol) 0,5 -1 l/ha ili
•Duett turbo (a.m revysol+krezoksim metil) 0,6-1 l/ha ili
•Revicare (a.m. revysol+piraklostrobin) 0,75-1 l/ha ili
•Priaxor (a.m.xemium+piraklostrobin) 0,75-1 l/ha ili
•Falcon Forte (a.m. spiroksamin+ tebukonazol+protiokonazol) 0,7-1 l/ha ili
•Teatar Plus (a.m.azoksistrobin+difenokonazol) 0,6-0,8 l/ha ili
•Sphere (a.m.trifloksistrobin+ciprokonazol) 0,5 l/ha, ili neki drugi registrovani fungicid.

Najveći % zaraženih biljaka i gde su najizraženiji simptomi su usevi iz najranijih rokova setve, kao i gde je pregust usev, osetljivost sorte, mineralna prihrana, plodored kao i meteorološki faktori koji pogoduju razvoju bolesti u usevu.

Preporuka je takođe da čim se omogući ulazak mehanizacije i povoljne dnevne temperature da bi efikasnije delovali fungicidi treba započeti tretmane nekim od registrovanih preparata, a sve da bi se zaštitila lisna masa od bolesti a takođe i obezbedilo nesmetano odvijanje fizioloških procesa u biljkama. Samo zdrava biljka je spremna za postizanje visokih prinosa u sklopu useva
Hemijske tretmane potrebno je sprovesti kada su dnevne temperature oko 15°C.
PSSS ŠABAC, SLAVICA MAKSIMOVIĆ

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa