15. decembar 2022.15. dec 2022.
Terenski saradnik
Inovativna preventivna usluga

Terenski saradnik

Aktivnosti na projektu „Terenski saradnik – inovativna preventivna usluga“ realizovaće se u periodu od 12 meseci a Asocijacija DUGA će na teritoriji Šapca sprovesti čitav niz različitih aktivnosti u cilju uspostavljanja održivog finansiranja ove usluge koja je svoj život i započela pilotiranjem na teritoriji Grada Šapca
Asocijacija DUGA nastavlja svoj rad na uspostavljanju preventivne usluge autrič / terenski saradnik u sklopu programa javnog zagovaranja u zajednici „Pokret Polet“ koji finansira Evropska unija, a sprovodi Trag fondacija u partnerstvu sa Centrom za socijalnu politiku i u saradnji sa Koalicijom za razvoj solidarne ekonomije (KoRSE).

Aktivnosti na projektu „Terenski saradnik – inovativna preventivna usluga“ realizovaće se u periodu od 12 meseci a Asocijacija DUGA će na teritoriji Šapca sprovesti čitav niz različitih aktivnosti u cilju uspostavljanja održivog finansiranja ove usluge koja je svoj život i započela pilotiranjem na teritoriji Grada Šapca.

Asocijacija DUGA je organizacija koja više od 18 godina pruža podršku najosetljivijim ljudima u našoj zemlji da ostvare svoja ljudska prava, uživaju slobodu, bezbednost i dostojanstvo uz kvalitetno obrazovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, teže društvu jednakih mogućnosti u kom nema zaboravljenih.

Tema u okviru programa „Pokret Polet“ kojom se bavi ovaj projekat je unapređenje kvaliteta i dostupnost usluga socijalne zaštite radi poboljšanja položaja osetljivih grupa. Sam program ima još dve teme i to: unapređenje radnih prava i podsticaj zapošljavanju osetljivih grupa i osnaživanje socijalnog preduzetništva i podsticanje inovacija socijalnih usluga.

-Usluga terenski saradnik podrazumeva odlazak na teren i dosezanje klijenata koji pripadaju ranjivim kategorijama stanovništva i koji se već nalaze u nekom riziku, ali sa ciljem da se taj rizik smanji ili eliminiše. Kada govorimo o rizicima pre svega mislimo na: rizik od nasilja, problema sa zakonom, pokušaja ili izvršenja suicida, smrti usled neadekvatnih uslova života i rada, napuštanja školovanja, siromaštva, inficiranja HIV-om i drugim polno prenosivim infekcijama, kao i drugim rizicima po sebe i društvo. Baš zbog toga je važno imati jednu kvalitetnu preventivnu trijažnu socijalno uslugu, koja bi dosegla teško dostupne osetljive populacije, pomogla im u rešavanju njihovih problema i smanjenju rizika, a direktno smanjila i opterećenje koje ima sistem socijalne zaštite u svom radu sa prilivom korisnika čije situacije hitno treba rešavati, saznajemo u razgovoru sa Aleksandrom Prica, direktorom Asocijacije DUGA.

-Ovim projektom želimo da zagovaramo da Grad Šabac u svojoj Strategiji socijalne zaštite i odluci o pravima i uslugama socijalne zaštite grada Šapca, prepozna uslugu Terenski saradnik kao novu, preventivnu uslugu za osetljive populacije u cilju poboljšanja položaja osetljivih društvenih grupa. Prepoznavanjem usluge Terenski saradnik u ova dva planska Gradska dokumenta, usluga se budžetira i postaje održiva- dodao je Prica.

Asocijacija DUGA se od osnivanja kroz pružanje usluga bavi isključivo čovekom, svi programi i projekti, proizašli su direktno iz potreba korisnika naših usluga.

-Naša misija je da pružamo podršku našim korisnicima da ostvare svoja ljudska prava i žive dostojanstveno, a prevencija nam je uvek bila na prvom mestu. Ovaj projekat je nastao na istim principima, građen od 2011. godine kroz naš rad sa korisnicima i pažljivo osluškivanje njihovih potreba. Naša višegodišnja borba da Srbija dobije jednu preventivnu uslugu, građena je na empatiji koju imamo prema svojim korisnicima i njihovim životima. Videli smo mnogo teških životnih situacija, zbog kojih smo se borili za preventivnu uslugu, a ovom prilikom izdvajamo dve.
“Baka, koja sama živi u jednom mačvanskom selu, bukvalno u šumi u trošnoj kućici, bez struje i vode, a koja u toku leta radi po njivama kako bi za hleb zaradila, kada smo je prvi put posetili, pratila nas je pogledom sve dok je nismo izgubili iz vida, svo vreme dok smo odlazili stajala je na kapiji i bukvalno do zemlje se klanjala u znak zahvalnosti što smo je posetili, porazgovarali sa njom, dali joj nadu.

Naš stariji sugrađanin od 68 godina koji u Šapcu sakuplja gvožđe i od toga živi, kako kaže “ponos mu ne daje da živi od socijalne pomoći i da hranu traži u narodnoj kuhinji”. Nije izlazio iz kuće, poštujući zabranu kretanja za starije od 65 godina u vreme policijskog časa i bukvalno je nekoliko dana gladovao dok ga mi nismo pronašli i redovno mu hranu donosili- ističu u „Dugi“.
-Građani i građanke Šapca i Srbije već godinama su aktivni činioci procesa javnog zagovaranja da usluga Terenski saradnik bude standardizovana, naročito građani Šapca, gde smo ovu uslugu dve godine pilotirali i gde je već i pružamo, jedino što je ne smatramo održivom jer nije prepoznata u ključnim javnim politikama. Građani, ali i mediji, donosioci odluka i civilni sektor u Šapcu do sada su u ove procese bili uključeni ključeni kroz javne događaje, stručne konferencije, istraživanja, ulične akcije, fokus grupe, pilotiranje usluge i medijske kampanje. Ova baza podrške biće nam i u ovom procesu da usluga zaživi i bude održiva na teritoriji Šapca vrlo važna u celom procesu javnog zagovaranja. Građani i građanke u ovom projektu biće uključeni kroz sve aktivnosti: istraživanje, panel debate, ulične akcije, stručne konferencije i medijsku kampanju. Uključivanjem građana i građanki u sve navedene aktivnosti, stvorićemo kritičnu masu koja će donosiocima odluka, jasno pokazati da našoj zajednici trebaju preventivne usluge. Pored samih korisnika naših usluga, kao ključne populacije u ovom procesu javnog zagovaranja, uključićemo i širu javnost koja ima indirektne koristi od naših preventivnih usluga i na kraju stručnu javnost, odnosno sve one koji su povezani sa sistemom socijalne i zdravstvene zaštite na nivou grada Šapca. Što se tiče donosioca odluka na lokalnom nivou, gradonačelnik, predsednik Skupštine, gradska većnica za socijalnu zaštitu, Načelnica odeljenja za društvene delatnosti, direktorka centra za socijalni rad i šefica odeljenja za dečiju, boračku i socijalnu zaštitu, odlično poznaju ovu uslugu. Grad Šabac je i finansira preko linije 481, dok mi time nismo zadovoljni jer želimo da bude finansirana preko budžetske linije 423 usluge po ugovoru, kako bi bila i održiva- objašnjava Prica.

Programom „Pokret Polet“ predviđeno je angažovanje 15 mladih ljudi da u okviru stručne prakse pruže podršku organizacijama civilnog društva da istražuju javne politike iz ključnih tematskih oblasti konkursa: usluge socijalne zaštite, poštovanje radnih prava i osnaživanje socijalnih preduzeća. Mladi istraživači biće stručno obučeni za analizu politika i u okviru multidisciplinarnih timova će pružiti podršku organizacijama.

-Smatramo da mladi istraživači koji će biti uključeni u projekat Asocijacije DUGA kroz aktivnost istraživanja javnih politika i pisanje preporuka za njihovo unapređenje, mogu dati nov pogled na sam problem, kreativne preporuke za unapređenje javnih politika, ali i preporuke za aktivnosti u procesu javnog zagovaranja koje će privući i mlađu publiku. Sigurni smo da svojim stažiranjem na našem projektu i zajedničkim radom, možemo učiti jedni od drugih, ali i stvoriti nova partnerstva za buduće aktivnosti. Pošto će mladi istraživači učestvovati u aktivnosti desk istraživanja javnih politika i izradi preporuka, pre svega očekujemo podršku u nekoj inovativnoj metodologiji / pristupu ovoj aktivnosti, kaže za glas centra Aleksandar Prica.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa