Info

23. februar 2023.23. feb 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

RF PIO I OVE GODINE IZLAZI U SUSRET KORISNICMA PENZIJA

Besplatno banjsko lečenje

Pravo da konkurišu imaju svi korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije u trajanju od 10 dana
Direktor šabačke filijale Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (RF PIO) Aleksandar Peranović predstavio je program besplatne rehabilitacije penzionera u banjskim lečilištima Srbije.

Pravo da konkurišu imaju svi korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije u trajanju od 10 dana.

- RF PIO i ove godine omogućio je našim najstarijim sugrađanima lečenje u jednom od 26 banjskih lečilišta na teritoriji Srbije. Korisnici penzija mogu aplicirati u najbližoj filijali Fonda prema mestu prebivališta. Prijave se mogu podneti i u najbližoj organizacionoj jedinici Fonda, ukoliko penzioner u vreme podnošenja prijave boravi van svog mesta stanovanja.

POTREBNA DOKUMENTACIJA
penzijski ček; dokaz o visini penzije iz inostranstva (izvod banke, potvrda inostranog nosioca socijalnog osiguranja i drugo); popunjenu prijavu sa izjavom, na propisanom obrascu, gde želi da koristi rehabilitaciju, da osim penzije korisnik nema drugih ličnih primanja, da nije koristio rehabilitaciju po oglasu u 2020, 2021. i 2022. godini i da ovlašćuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje da u njegovo ime i za njegov račun zaključi ugovor o poslovnoj saradnji sa ustanovom u kojoj će koristiti pravo na rehabilitaciju; raspoloživu medicinsku dokumentaciju, ukoliko je korisnik poseduje.


Na konkurs se mogu prijaviti korisnici čija penzija ne prelazi 37.809 dinara.

- Takođe, bitno je istaći da se kao i oni koji su pola radnog staža ostvarili u inostranstvu, a drugu polovinu u Srbiju, ali zbir ne sme prelaziti pomenutu cifru. Ovom merom nastavljamo dobru tradiciju, s tim da moram istaći da osobe koje su koristile ovaj podsticaj protekle tri godine neće proći ove godine na konkursu, istakao je direktor Peranović.

Bitno je istaći da se kao i oni koji su pola radnog staža ostvarili u inostranstvu, a drugu polovinu u Srbiju


Šabačka filijala ukupno ima 90.000 osiguranika i oko 55.000 korisnikia penzije.

- Besplatno lečenje u banji biće omogućeno za 800 korisnika penzija, 500 starosnih, 100 invalidskih i oko 200 porodičnih. Jedan od uslova za konkurs je da korisnici penzije nemaju primanja po drugim osnovama. Fond snosi troškove smeštaja i putne troškove pratioca slepog lica i pratioca deteta koje je ostvarilo pravo na porodičnu penziju, a nesposobno je za samostalan život i rad, dodao je Peranović.

Konkurs je otvoren 11. februara i traje do 2. marta.
M.F.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa