23. februar 2023.23. feb 2023.
Moderan objekat na mestu zelene pijace
POČELA IZGRADNjA TRŽNICE

Moderan objekat na mestu zelene pijace

Projektom, čija je vrednost preko 2,5 miliona evra, predviđena je izgradnja zatvorene tržnice sa multifunkcionalnim prostorom pijace, na kome će biti postavljene pokretne tezge koje se po potrebi mogu ukloniti kako bi se budući objekat mogao koristiti i u druge namene
U ponedeljak je u Koceljevi počela izgradnja nove zelene pijace- tržnice na uglu Omladinske i Dušanove ulice. Na ovoj lokaciji decenijama su poljoprivredni proizvođači prodavali robu kupcima, a u narednih nešto više od godinu dana, dok novi objekat ne bude izgrađen,to će činiti nedaleko od ovog mesta.

Dosadašnja zelena pijaca bila je neuslovna, bez zatvorenog prostora, osnovnih higijenskih uslova, te
se i kupci i prodavci slažu da će izgradnja tržnice podići standard u ovoj oblasti.
Projektom, čija je vrednost preko 2,5 miliona evra, predviđena je izgradnja zatvorene tržnice sa multifunkcionalnim prostorom pijace, na kome će biti postavljene pokretne tezge koje se po potrebi mogu ukloniti kako bi se budući objekat mogao koristiti i u druge namene.

Zbog toga je predsednik opštine Koceljeva, koji je prisustvovao početku radova ocenio da će tržnica biti. na neki način. “produžena ruka” Festivala zimnice jer će prerađivači svoju robu moći da izlažu tokom cele godine.



–Ovo je veliki dan za sve meštane ovog kraja jer počinje izgradnja nove, moderne pijace. Počeli smo sa rušenjem starih, betonskih tezgi i pripremom terena za izgradnju novog objekta. Reč je o jednom kapitalnom projektu koji će u budućnosti biti višenamenski, upotrebljavan, verujem, za različite sadržaje i događaje- izjavio je Dušan Ilinčić.

Novom tržnicom gazdovaće JKP “Progres” a direktor ovog preduzeća složio se sa konstatacijom da je izgradnja objekta “izuzetna stvar za delu opštinu i njene građane”.

–Dobijamo nešto što većina opština kao što je naša nema. Realno je očekivati da će njenom izgradnjom uslovi za trgovinu poljoprivrednih i drugih proizvoda biti neuporedivo bolji. Činjenica je i da će biti mnogo lepše. To je jedan veliki plus za sve nas, i za komunalno preduzeće, ali mnogo više za korisnike, bilo da su u pitanju prodavci ili kupci- smatra Dragan Pantelić.

Govoreći o tehničkim detaljima projekta Vladimir Čekić iz firme “Ekovoxprodukt” doo istakao je da će tržnica biti površine oko 2,2 hiljade metara kvadratnih, te da je rok za završetak radova 12 meseci uz dodatna dva predviđena za tehnički prijem i sređivanje dokumentacije.



–Danas smo krenuli sa rušenjem i praktično počinjemo sa radovima na izgradnji objekta koji će biti zatvoreni pijac sa jednim prizemnim delom u kojem će biti lokali, kao i upravnim delom za pijac na spratu. Nakon ovih početnih radova krećemo sa izgradnjom betonske konstrukcije i posle toga nas čekaju završni građevinski radovi- objasnio je Čekić i ocenio da će se, kada sve bude završeno, na ovoj lokaciji nalazti izuzetno lep objekat, najlepši u ovom kraju.

Predstavnici jedinice za implementaciju projekta “Partnerstvo za lokalni razvoj” koji je podržan od strane UNDP istakli su da je vrednost ugovora o izvođenju radova oko 300 miliona dinara bez PDV, te da se najveći deo, 85 odsto, finansira od strane države iz sredstava Evropske Investicione banke, dok je lokalna samouprava obezbedila preostalih 15 odsto vrednosti.

–Zadovoljstvo je danas biti u Koceljevi. Otvorili smo gradilište na mestu gde će biti izgrađena zelena pijaca. Ovo je projekat koji smo dugo pripremali. Nadam se da će se za godinu dana, kada završimo objekat, stvoriti bolji uslovi za sve poljoprivredne proizvođače i korisnike tržnice generalno. Time ćemo povećati standard života građana Koceljeve- poručio je Dušan Popović, rukovodilac jedinice za implementaciju projekta ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa