23. februar 2023.23. feb 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Obeležen Dan državnosti na Mišaru

Mir i sloboda prioriteti

Republika Srbija Dan državnosti obeležava kao podsećanje na Sretenje (15. februar) 1804. godine, kada je podignuta nacionalna revolucija i započelo oslobađanje od osmanske vlasti, a isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije
Dan državnosti, Sretenje Gospodnje, 15. februar, obeležen je na Mišaru kod spomenika polaganjem venaca i odavanjem počasti učesnicima Prvog srpskog ustanka. Predstavnici Grada Šapca, lokalnih samouprava, boračkih udruženja, građani, potomci i predstavnici udruženja koje neguju sećanje na one koji su se borili za slobodu srpskog naroda položili su vence u njihovu čast.

Vence su položili i predstavnici MZ Mišar, predstavnici SUBNOR-a Šabac i opštine Bogatić, delegacija Hajdučko-kozačkog društva, predstavnici GO SPS-a i Zadužbinskog društva ,,Prvi srpski ustanak iz Mišara“, a pre toga pomen junacima Prvog srpskog ustanka služilo je sveštenstvo Crkve Uspenja Presvete Bogorodice iz Orida i Crkve Vaznesenja Gospodnjeg iz Mišara.

Sve što smo dobili u nasleđe moramo znati da cenimo, jer za sve ono što danas imamo dugujemo
svima onima koji su se borili za slobodu. Među njima su i mišarski junaci kojima odajemo počast


U ime grada Šapca okupljenima obratio se gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić čestitavši praznik uz reči da su mir i sloboda prioriteti u teškim vremenima.

Foto: "Glas Podrinja"


-Sve što smo dobili u nasleđe moramo znati da cenimo, jer za sve ono što danas imamo dugujemo svima onima koji su se borili za slobodu. Među njima su i mišarski junaci kojima odajemo počast. Građani, Zadužbinsko društvo “Prvi srpski ustanak” Mišar, Crkvena opština Mišar i Grad Šabac žele da odaju poštu precima. Teška vremena pred nas postavljaju izazove, ali mir i sloboda nemaju nemaju alternativu. Građanima i predsedniku Republike Aleksandru Vučiću čestitam Dan državnosti i Sretenje - istakao je gradonačelnik Šapca.

Istoričar Dejan Živanović veruje da je generacijama koje dolaze potrebna objedinjena Karađorđeva hrabrost i Miloševa veština.

-Živimo u vremenu kada se stvari oko nas odvijaju brže nego ikada u ljudskoj istoriji. Istorija ubrzava, a promene koje se odigravaju, s umšljajem, ili ne, velika većina ljudi ne može da registruje, i ne razume njihovu dalekosežnost. Nove tehnologije koje kombinuju fizički, digitalni i biološki svet, na kraju će dovesti u pitanje šta znači biti human. Narastajuće globalne protivrečnosti postavljaju pred nas nove izazove i pitanja. Iz primera vidimo nacije koje nastaju, ali i nestaju, ako želimo da budemo nacija koja opstaje, potrebno nam je pored znanja, rada i volje, istorijsko iskustvo, kako Prvog srpskog ustanka, tako i Sretenjskog ustava kao najčvršćih temelja koji su deo našeg kolektivnog sećanja - dodao je Živanović.

Foto: "Glas Podrinja"


Republika Srbija Dan državnosti obeležava kao podsećanje na Sretenje (15. februar) 1804. godine, kada je podignuta nacionalna revolucija i započelo oslobađanje od osmanske vlasti, a isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa