8. jul 2021.8. jul 2021.
Veliki svetitelj XX veka
Slava crkve Svetog Jovana Šangajskog na Ceru

Veliki svetitelj XX veka

Jovan Maksimović je rođen u Rusiji 04. juna 1896. godine u plemićkoj porodici. Episkop Ruske pravoslavne zagranične crkve postaje 1934. godine i biva poslat u Šangaj, gde je osnovao sirotište Svetog Tihona Zadonskog, koje je udomilo oko 4000 dece. Ruska pravoslavna zagranična crkva u San Francisku proglasila ga je za svetitelja 02. jula 1994. godine, kao Svetog Jovana Šangajskog. Smatra se jednim od najvećih pravoslavnih svetitelja HH veka
Narodni sabor posvećen obeležavanju Slave crkve Svetog Jovana Šangajskog na Ceru, potes Lipove Vode, održan je u petak 02. jula 2021. godine. Liturgija i pomen stradalim braniocima Srbije počeo je u 09,00 sati u prisustvu velikog broja vernika ovog kraja i gostiju iz okolnih opština. Jovan Maksimović je rođen u Rusiji 04. juna 1896. godine u plemićkoj porodici. Episkop Ruske pravoslavne zagranične crkve postaje 1934. godine i biva poslat u Šangaj,gde je osnovao sirotište Svetog Tihona Zadonskog, koje je udomilo oko 4000 dece. Ruska pravoslavna zagranična crkva u San Francisku proglasila ga je za svetitelja 02. jula 1994. godine, kao Svetog Jovana Šangajskog. Smatra se jednim od najvećih pravoslavnih svetitelja HH veka.
Zvanice i gosti koji su prisustvovali Svetoj liturgiji bili su u prilici da posete lokaciju planiranu za izgradnju Spomen kompleksa na Ceru.
Privredno društvo “Spomen kompleks za očuvanje kulturno-istorijskih vrednosti i održivi razvoj Cera Spomen kompleks Cer” doo Šabac, osnovali su Republika Srbija i lokalne samouprave Mačvanskog upravnog okruga : grad Loznica, opštine Krupanj, Ljubovija, Mali Zvornik, Bogatić, Koceljeva i Vladimirci u znak sećanja na sve postradale za odbranu Srbije u Cerskoj bici 1914. godine i pobedu u Prvom svetskom ratu. Izgradnja Spomen kompleksa na Ceru služi očuvanju istorijskih, kulturnih i patriotskih vrednosti.Istovremeno je od značaja za sveukupan razvoj privrede,poljoprivrede i turizma ne samo Pocerine, Zapadne Srbije već i cele Republike Srbije. Ovim projektom omogućiće se ostanak i opstanak mladih na svojim vekovnim ognjištima.
Događaju je prisustvovao i načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa