8. jul 2021.8. jul 2021.
Da rata više ne bude
ISTORIJSKI NEZABORAVAN DOGAĐAJ – 4. JUL 1941.

Da rata više ne bude

Dan kada je KP Jugoslavije 4. jula 1941. godine, u kući Ribnikarovih u Beogradu, donela Odluku o dizanju ustanka protiv fašizma i okupatora Jugoslavije, jedan je od najznačajnijih datuma u našoj istoriji. Bilo je teško četvorogodišnje ratovanje uz mnogo nevinih žrtava, ali, najzad, došla je skupo plaćena sloboda, koja i danas traje.
Ova osamdeseta godina od komunističkog poziva na ustanak, jubilarna, ove godine održana je na platou ispred kuće Ribnikarovih u kojoj je i doneta Odluka o dizanju ustanka – na državnom nivou, u prisustvu brojnih visokih državnih rukovodilaca među kojima i Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije i Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije, više ministara, zatim pripadnici Vojske Srbije, vojna muzika, brojne delegacije iz mnogih gradova Srbije i bivših republika Jugoslavije. Iz Šapca i Loznice zajedničku delegaciju činilo je pedeset učesnika. Organizator ove vrlo uspešne svečanosti bio je SUBNOR Srbije i Vlada Srbije. Ispred spomenika borca na platou, koji poziva na ustanak – položen je veliki broj venaca i cveća i odsvirana himna.
Posle državne himne prisutnima se obratila Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, koja je između ostalog istakla: “Kuća Ribnikarovih, osnivača “Politike 1904.” sada je muzej “4. juli”, da nas seća na istorijsku Odluku Politbiroa KPJ o dizanju ustanka, da je sloboda univerzalna vrednost, da ne može da se dobije, osvoji ili izgubi, već samo može i treba da se živi i da je stalno u nama ...”
Na ovoj jubilarnoj godišnjici bilo je dosta boraca veterana među kojima i narodni heroj Petar Matić, star 102 godine, i drugi. U toku ceremonije učesnicima NOB-a uručene su “Medalje borca”.
Četvrti jul Dan borca svečano je obeležen i u Mačvanskom okrugu u selu Ševarice. Uspšeni organizator ove svečanosti, kao i do sada, bio je Mesni odbor SUBNOR-a Ševarice. Svečanosti su, pored boraca, prisustvovali i brojni građani.
Stevan Stojanović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa