15. jul 2021.15. jul 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Protest “Neću Rio Tinto” u Šapcu

Zahtev da se obustave sva istraživanja

Ekološki pokreti i udruženja, političke stranke na protestnom skupu „Neću Rio Tinto“, u Šapcu na Ivanjdan ponovili su zahtev da se “obustave sva istraživanja vezana za eksploataciju rude jadarita u okolini Loznice”.

-Naš konkretan zahtev, ukidanje, apsolutno ukidanje projekta „Jadar“, ne samo da ode “Rio Tinto” nego da niko drugi ne radi taj projekat, da se zabrane sva geološka istraživanja litijuma, sve moguće planirane eksploatacije litijuma u Srbiji, zato što znamo da nije obnovljiv, znamo da nije zelen u naše je pravo da živimo u zdravoj sredini - rekla je Marija Alimpić iz Udruženja zaštitimo Jadar i Rađevinu.

Ekološki pokreti izrazili su zbrinutost zbog potencijalne eksploatacija rude litijuma i uticaja na životnu sredinu. Ujedinjeni su u zahtevu da je neophodno sačuvati prirodu.

-Zahtev je zdrava priroda i da Jadar, Mačva, Posavotamnava, cela Srbija da živi od svojih resursa, turizma, eko turizma koji će ostaviti ljude na njihovim prostorima da žive i stvoriti nova radna mesta, mnogo veća nego što bi stvorio rudnik litijuma koji će upropastiti prirodu - ističe Ana Pavlović „Eko Cer“ sa čijom konstantacijom se slaže i Zvezdan Kalmar iz Koalicije za održivo rudarstvo u Srbiji.

-Već sada u ovom momentu nastaju dramatične štete, 530 bušotina koje su izbušene bez procene uticaja već utiče na rod na njivama. Poremećeni su životni bilansi, već su prenamenjena zemljišta i već je „Rio Tinto“ drsko ušao i otkupljuje zemlju- naglašava Kalmar i naglašava da će posledice biti dalekosežne.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović istog dana izjavila je u Kruševcu da na projektu “Jadar”, kojim je predviđena eksploatacija litijuma u blizini Loznice, neće biti nikakvih radova dok se ne donese odluka Vlade Srbije i ne završi studija o proceni uticaja na životnu sredinu i dok konačnu reč o projektu ne daju građani.”

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa