15. jul 2021.15. jul 2021.
Slavili život i rađanje
ODRŽANA MAČVANSKA LILA U BELOTIĆU

Slavili život i rađanje

Prvi deo tradicionalne manifestacije „Mačvanska lila u Belotiću“, koja je održana prošle nedelje u ovom mačvanskom selu, obeležio je atletski, a drugi deo kulturno-umetnički program. Na kraju je, kasno u noć, veliki broj gledalaca okupljenih ispred „Radovan kule“ u Mačvanskom Belotiću, koju je znameniti slikar Milić od Mačve podigao 1967. godine i posvetio ocu, sve prisutne zabavljao šabački rok bend Da funk.Domaćini kažu da su na ovakav način slavili završetak žetve pšenice, život i rađanje.
Mladi atletičari, njih oko 100, uzrasta od četiri do 15 godina, svrstani su u 11 kategorija Takmičili su se u trčanju ulicom Prote Smiljanića, na distancama od 50 do 500 metara. Tokom kulturno-umetničkog programa pobednicima su uručene zahvalnice i medalje. Domaćin je bilo Udruženje atletičara iz Bogatića, a gosti iz atletskih klubova u Sremskoj Mitrovici, Rumi, Badovincima, Šapcu i Krupnju.
Bogat kulturno-zabavni program ispred „Radovan kule“, sastojao se iz dosta igre, pesme, svirke, glumačkog sadržaja, a promovisana je i jedna knjiga.

Nastupila su Kulturno-umetnička društva domaćina „Milić od Mačve“i gostiju iz Zminjaka „Đerdan“. Veliki broj okupljenih gledalaca mogao je da vidi i nastup Ansambla narodnih igara „Hajduk Stanko“ iz Šapca, a nisu izostale ni mlade mažoretkinje iz ovog grada.

Glumac Dušan Simić, govorio je inserte iz romana „Hajduk Stanko“, Janka Veselinovića, a čula se i
frula Gorana Majstorovića iz Dublja.

Ovom prilikom promovisana je i knjiga „Slika jednog kraja“, autora Branislava Stankovića i doktora Radomira J. Popovića.

I kao specijalitet ovog tradicionalnog programa, žiri je izabrao najlepše lile. Budući da nije mogao da se odluči za najlepšu, paralelno su izdvojili pet. Ljihovi vlasnici su: Nikola Babić, Elena i Strahinja Krstić, Veljko Lazić, Vanja Janjić i Natalija, Anđelija i Magdalena Stančetić.

Organizator, mesna zajednica Mačvanski Belotić i Turistička organizacija Bogatić, pod pokroviteljstvom Skupštine opštine Bogatić, za posetioce su obezbedili i delili pored hladnog pića, listiće i kuvane kukuruze.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa