Info

15. jul 2021.15. jul 2021.
Regionalni centar za upravljanje komunalnim otpadom

Kapitalni projekat od suštinskog značaja

U ponedeljak 12. jula održan je u Ubu sastanak u vezi realizacije projekta izgradnje Regionalnog centra za upravljanje otpadom sa sanitarnom deponijom “Kalenić”, kao i projekta uspostavljanja Kolubarskog funkcionalnog regiona za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom. Reč je o nastavku aktivnosti u realizaciji projekta kojim se rešava pitanje zbrinjavanja komunalnog otpada za deo Republike Srbije kome gravitira preko 500.000 naših građana.

Domaćin sastanka bio je predsednik opštine Ub Darko Glišić, sa saradnicima. U radu sastanka učestvovala je Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine, sa članovima Kabineta, koja je razgovarala sa predstavnicima lokalnih samouprava iz Mačvanskog i Kolubarskog upravnog okruga i grada Beograda o projektu izgradnje regionalnog sistema za upravljanje otpadom “Kalenić”, čija se realizacija očekuje u narednom periodu.

-Ovo je kapitalni projekat koji je od suštinskog značaja za očuvanje životne sredine i unapređenje kvaliteta života naših građana. Po završetku radova, otpad će se na “Kaleniću” tretirati po najsavremenijim standardima. Ovakvim projektima sistemski rešavamo problem upravljanja čvrstim otpadom i stvaramo uslove za sanaciju i rekultivaciju nesanitarnih deponija” rekla je u svom obraćanju ministarka Irena Vujović.

Na sastanku su prisustvovali predstavnici svih šest lokalnih samouprava sa područja Mačvanskog upravnog okruga i direktori komunalnih preduzeća.

Po rečima ministarke Irene Vujović u narednom periodu u planu je izgradnja osam regionalnih centara za upravljanje otpadom koji će obuhvatiti više od 50 gradova i opština na području Republike Srbije. Za ovu namenu obezbeđeno je 100 miliona evra od Evropske banke za obnovu i razvoj. Prvi u nizu projekata koji će se realizovati je upravo “Kolubara Kalenić”.

Sastanku je prisustvovao i Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog upravnog okruga.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa