Инфо

15. јул 2021.15. јул 2021.
Регионални центар за управљање комуналним отпадом

Капитални пројекат од суштинског значаја

У понедељак 12. јула одржан је у Убу састанак у вези реализације пројекта изградње Регионалног центра за управљање отпадом са санитарном депонијом “Каленић”, као и пројекта успостављања Колубарског функционалног региона за управљање чврстим комуналним отпадом. Реч је о наставку активности у реализацији пројекта којим се решава питање збрињавања комуналног отпада за део Републике Србије коме гравитира преко 500.000 наших грађана.

Домаћин састанка био је председник општине Уб Дарко Глишић, са сарадницима. У раду састанка учествовала је Ирена Вујовић, министарка заштите животне средине, са члановима Кабинета, која је разговарала са представницима локалних самоуправа из Мачванског и Колубарског управног округа и града Београда о пројекту изградње регионалног система за управљање отпадом “Каленић”, чија се реализација очекује у наредном периоду.

-Ово је капитални пројекат који је од суштинског значаја за очување животне средине и унапређење квалитета живота наших грађана. По завршетку радова, отпад ће се на “Каленићу” третирати по најсавременијим стандардима. Оваквим пројектима системски решавамо проблем управљања чврстим отпадом и стварамо услове за санацију и рекултивацију несанитарних депонија” рекла је у свом обраћању министарка Ирена Вујовић.

На састанку су присуствовали представници свих шест локалних самоуправа са подручја Мачванског управног округа и директори комуналних предузећа.

По речима министарке Ирене Вујовић у наредном периоду у плану је изградња осам регионалних центара за управљање отпадом који ће обухватити више од 50 градова и општина на подручју Републике Србије. За ову намену обезбеђено је 100 милиона евра од Европске банке за обнову и развој. Први у низу пројеката који ће се реализовати је управо “Колубара Каленић”.

Састанку је присуствовао и Владан Красавац, начелник Мачванског управног округа.
Кабинет начелника Владана Красавца

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa