Инфо

15. јул 2021.15. јул 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

РАДОВАН КУЛА У МАЧВАНСКОМ БЕЛОТИЋУ

Празник културе на селу

Спонтано окупљање крај „Радован куле“, средњевековног здања које је 1967. године подигао знаменити сликар Милић од Мачве у спомен на оца, двадесетак година за редом заживи сваког Петровдана у раскошном сјају лила, игре и песме раздрагане младости. Томе треба додати и уличне трке, као саставни део традиционалне манифестације „Мачванска лила“ у Белотићу, једне од више других, карактеристичних за поједина села у општини Богатић.

Конкретну је започео славни сликар, који је себе називао разним именима, као примера ради Костур Радованов, а свом је имену придодао и оно „Од Мачве“, обесмртивши тако ову велику српску равницу. Причу око Петровданских лила испред „Радован куле“, наставио је Милићев синовац Ненад Станковић, исто академски сликар из Мачванског Белотића, а подржали месна заједница овог села и Скупштина општине Богатић, са својом Туристичком организацијом и Културно-образовним центром. Тако је она „бљеснула“ и протеклог Петровдана, пуним сјајем.

-Намеравам да кулу реновирам. Манифестација „Мачванска лила“ чува један стари обичај уочи Петровдана. И без обзира што је под ударом новог времена овај прастари обичај јењавао, ово је прави пут да он оживи и траје. Пандемија га је свакако омела, али гледајући ову младеж, примећујем да лето тражи нове културне садржаје на селу и тежи да га изједнечи са градом. Планирам овде одржавање ликовних, музичких, књижевних и других манифестација, каже Станковић, уз подсећање да ватра симболизује живот и где је ње има и живота.

-Милић је то спонтано започео. Божја промисао нас је одржавала. Уследили су нови садржаји, духовно испуњење себе и простора у коме живимо. Село постаје све атрактивније за живот, својеврсна оаза живљења и томе треба додати што више културних садржаја, додаје наш саговорник.

Небо над „Радован кулом“ све чешће пролама ватромет са оближње ливаде. То учесници манифестације „Мачванска лила“ желе да свима скрену пажњу на овај догађај, испред једног од три архитектонска здања која је угледни сликар оставио потомцима. Уверени смо да га они разумеју.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa