Инфо

6. април 2023.6. апр 2023.
Фото: Глас Подриња, Жељко Марјановић , начелник Мачванског управног округа

Фото: Глас Подриња, Жељко Марјановић , начелник Мачванског управног округа

ИНСПЕКЦИЈСКЕ СЛУЖБЕ СУОЧЕНЕ СА НЕДОСТАТКОМ КАДРОВА

Измене Закона решавају проблеме

Изменама Закона требали би да се реше постојећи проблеми. Поред већих плата идеја је да инспектори добију и статус службених лица, односно већу заштиту што би подразумевало и асистенцију полиције у раду, када је то потребно. Поједноставила би се и процедура за пријем у радни однос, која сада траје око шест месеци
Недовољан број инспектора у инспекцијским службама проблем је на територији целе Србије. На недавно одржаној седници Координационе комисије за инспекцијски надзор, коју је сазвао министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић, разговарало се о предлозима за измену Закона о инспекцијском надзору, као једином решењу овог проблема. Састанку су присуствовали начелници инспекцијских служби, представници свих министарстава и начелници управних округа, као координатори рада служби.

Тренутно у Србији има 5.320 систематизованих радних места за инспекторе, а попуњен је само 3.745, што значи да недостаје више од 1.500 инспектора. При том, њих 160 ове године треба да оде у пензију, а просечна старост инспектора је 59 година.

Највећи проблем у Мачванском округу тренутно је у здравственој и туристичкој инспекцији


-Ништа боља ситуација није на територији Мачванског управног округа и у Шапцу. Овде функционише 11 инспекција у којима је запослено 49 инспектора, од тога 32 у Шапцу, што је недовољно за овако велику територију. Плате инспектора су мале, суочавају се са бројним непријатностима на терену, а поред тога и процедура за примање нових инспектора у радни однос је дуга и компликована. Због свега тога и интересовање нових људи није велико. Раније је направљена грешка и када су инспектори ишли у пензију на њихово место нису примани нови него су радна места систематизацијом гашена. Тако сада у инспекцијама имамо попуњеност од 30 до 70 одсто, наводи Жељко Марјановић начелник Мачванског управног округа.

Инспектори су одговорни надлежном министарству, док начелници округа координирају њиховим радом и помажу им у раду и техничкој опремљености. Начелник каже да се у свом домену надлежности труде да инспекцијама обезбеде што боље услове, односно да им ставе на располагање аутомобиле и рачунарску опрему неопходну за рад.

Санкције тек на крају
На територији Мачванског управног округа раде: тржишна инспекција, инспекција рада, туристичка инспекција, ветеринарска инспекција, инспекција животне средине, пољопривредна инспекција, фитосанитарна инспекција, шумарска инспекција, санитарна инспекција, здравствена инспекција и водна инспекција.
-Примарни задатак инспектора није само да кажњавају, него да њихово деловање доведе до тога да све боље функционише и ради. Њихова улога је и саветодавна. Прво указују на направилности, а санкција долази у крајњој мери, наводи Жељко Марјановић.


Највећи проблем у Мачванском округу тренутно је у здравственој инспекцији и у туристичкој где оба туристичка инспектора треба да иду у пензију у наредних годину дана.

-Изменама Закона требали би да се реше постојећи проблеми. Поред већих плата идеја је да инспектори добију и статус службених лица, односно већу заштиту што би подразумевало и асистенцију полиције у раду, када је то потребно. Поједноставила би се и процедура за пријем у радни однос, која сада траје око шест месеци. Имали смо могућност да на састанку изнесемо и своје сугестије и предлоге. Мој предлог је био да начелници округа буду обавештени о сваком конкурсу који се распише за пријем нових инспектора на њиховој територији. Тако би могли путем локалних средстава информисања да обавестимо што већи број људи, чиме би био већи и број пријављених кандидата, а самим тим би мога да се бира квалитетнији кадар. Министар се сложио да је то добра идеја, каже начелник Марјановић.
Непосредно после састанка министар Мартиновић формирао је и радну групу која је одмах почела са припремом измене Закона. Уколико све буде текло по плану, нови Закон би требало да буде донешен до краја године.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa