Инфо

6. април 2023.6. апр 2023.

Жута и црна шљивина оса

На терену РЦ Шабац шљиве се налазе, у зависности од сорте и локалитета, у фазама од 10% цветова отворено до половина цветова отворено (ББЦХ 61-65). На белим лепљивим клопкама се хватају шљивине осе - црна и жута шљивине осе (Hoplocampa minuta, H. flava). У питању су штеточине чије сузбијање је скопчано са проблемима будући да се њихово штетно дејство испољава током цветања када је иначе забрањена употреба инсектицида због активности полинатора. Стога су хемијски третмани препоручљиви тек од периода прецветавања засада.

Обе поменуте штеточине имају врло сличну биологију и развиће. Развијају по једну генерацију годишње, а штету причињавају ларве које се и сузбијају. Штетност се осликава у чињеници да женке полажу јаја у цветне пупољке а ларве уништавају унутрашњост плодића. Ларва презимљава у земљишту а до еклозије долази кад се земљиште на дубини од 5 до 10 цм загреје до температуре од око 10C.

Након појаве, имаго полагање јаја врши на доступним цветовима, односно биљкама које су у том тренутку у цвету. Од тога у којој се фенофази биљка домаћин налази у време појаве имага, зависиће и интензитет напада. Уколико се шљива у том тренутку налази у пуном цвету, интензитет напада је најизразитији. Ако је она у фази бубрења цветних пупољака, штеточине ће се фокусирати на друге изворе и напад ће бити ублажен. С друге сране, ако су шљиве у том моменту у фази прецветавања, напад је готово савим избегнут. Дакле, у зависности од тога кад се штеточина појави и у којој фази су тада различите сорте шљива, напад може бити јачи или слабији у одређеном сортименту.

Мере заштите се спроводе у периоду пиљења ларви, а пре њиховог убушивања у плодове . У ту сврху користимо регистроване инсектициде :Децис 2,5ЕЦ, Конфузија, Полуx (а.м. делтаметрин) у концентрацији 0,03-0,05%.
Дипл.инж.заштите биља Сања Поповић ПССС Шабац

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa