Инфо

6. април 2023.6. апр 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

У ШАПЦУ ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ „ЗНАЊЕМ ДО ПОСЛА“

Активно планирање каријере

Услуге каријерног вођења и саветовања намењене су младима од 15 до 30 година. Захваљујући мрежи партнерских организација, обучени каријерни практичари оснажују младе у разумевању личних талената и информишу их о актуелностима на тржишту рада, могућностима усавршавања и запослења
У Кристал сали хотела Слобода, у среду, 29. марта, представљене су услуге каријерног вођења и саветовања (КВиС) које се спроводе у оквиру пројекта „Знањем до посла“.

Партнерски пројекат владе Швајцарске и Србије, који се тренутно реализује у тринаест региона у Србији, осмишљен је тако да креира предуслове за брже запошљавање младих кроз развој система каријерног вођења и саветовања, као и кроз конкретне обуке на радном месту код познатог послодавца.

-Швајцарско-српски пројекат улази у осму годину реализације. Дошли смо да подржимо Џоб инфо центар у Шапцу како бисмо пружили услуге каријерног вођења и саветовања младима из овог краја. Ово је осми Џоб инфо центар који је отворен у Србији. Важно нам је да млади знају да помоћу Џоб инфо центра имају начин да сазнају које су им могућности на тржишту рада и како можемо да им помогнемо да дођу до пристојног посла, рекао је Оливер Штрајт (Streit), директор пројекта „Знањем до посла“.

Пројекат је представљен представницима основних и средњих школа из Мачванског и Колубарског округа, као и из градова Сремска Митровица и Рума.

- На нашим услугама посвећено радимо већ осам година у циљу подршке младима како би их оснажили да на један одговорнији и активнији начин планирају своју каријеру, како на локалном, тако и на националном нивоу. Радимо са националним партнерима и министарствима на развоју система каријерног вођења и саветовања с обзиром да су те услуге сада већ неизбежне у циљу остваривања виших економских и социјалних циљева, истакла је Јелена Стефановић, координар компоненте за каријерно вођење и саветовање.

У реализацију пројекта уложено је 29 милиона евра, а близу 27 хиљада младих користило је услуге каријерног вођења и саветовања у протеклих осам година. Преко 1.600 полазника програма завршило је обуку на радном месту, а 77% полазника обука се запослило. У пројекат се укључило 250 компанија као и бројни партнери из јавног и цивилног сектора.


Услуге КВИС-а намењене су младима од 15 до 30 година, као и старијима уколико припадају теже запошљивим категоријама друштва. Захваљујући мрежи партнерских организација, обучени каријерни практичари оснажују младе у разумевању личних талената и информишу их о актуелностима на тржишту рада, могућностима усавршавања и запослења.

- Школе су веома расположене за организацију активности. Такође, индивидуално саветовање је могуће у просторијама Удружења Светлост, као и у мобилним центрима. Нудимо дигиталне алате, картице компетенција, радимо реалне сусрете са послодавцима и представницима одређених занимања у циљу упознавања са конкретним професијама. Овај програм спроводимо од јуна прошле године, навела је Гордана Мандић Радосављевић, председница Удружења Светлост и координаторка Џоб инфо центра Шабац.

Услуге каријерног вођења и саветовања пружају се у седам основаних Џоб инфо центара у Нишу, Пироту, Књажевцу, Крушевцу, Пожеги, Шапцу и Крагујевцу, као и основним и средњим школама у регионима покривеним пројектом.

Психолог Мирјана Васић истакла је да су њени ученици из основне школе у Мајуру и Музичке школе Михаило Вукдраговић у Шапцу прошли кроз веома корисне радионице и стекли нова знања и да препоручује својим колегама да се укључе.

Пројекат се реализује уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања као и Министарства просвете, Канцеларије за дуално образовање и Национални оквир квалификација, као и Агенције за квалификације, Привредне коморе и Националне службе за запошљавање.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa