Инфо

6. април 2023.6. апр 2023.
Заштита пшенице

Заштита пшенице

На подручју Мачванског региона усеви пшенице се у зависности од времена сетве и претходно спроведених агротехничких мера налазе у фази од почетак раста стабљике до фазе првог коленца .
Препорука за заштиту усева пшенице из раних рокова сетве од проузроковача болести. Пшеница се налази у различитим фазама развоја. Такође обратити пажњу на присуство ваши јер је топло време предходног периода омогућило да ова популација презими и да се активира на усевима хранећи се сисањем сокова из сочних листова усева.

Визуелним прегледом усева региструје се присуство симптома сиве пегавости листа пшенице (Septoria tritici), и овај патоген је присутан скоро на свакој парцели под пшеницом; пепелница жита (Erysiphe graminis) која је такође присутна у усеву, а и рђе (Puccinia spp.) местимично у појединим парцелама и знатно мањег % него предходна два патогена. У наредним данима се прогнозирају ниже температуре које ће онемогућити спровођење третмана, а нашим ратарима и произвођачима се препоручује обилазак усева и преглед на присуства наведених патогена и штеточина. Уколико се уочи присуство симптома болести на преко 10% биљака, препоручује се примена неког од наведених фунгицида:
•Elatus era (a.m. benzovindiflupir+protiokonazol) 0,5 -1 l/ha или
•Duett turbo (a.m revysol+krezoksim metil) 0,6-1 l/ha или
•Revicare (a.m. revysol+piraklostrobin) 0,75-1 l/ha или
•Priaxor (a.m.xemium+piraklostrobin) 0,75-1 l/ha или
•Falcon Forte (a.m. spiroksamin+ tebukonazol+protiokonazol) 0,7-1 l/ha или
•Teatar Plus (a.m.azoksistrobin+difenokonazol) 0,6-0,8 l/ha или
•Sphere (a.m.trifloksistrobin+ciprokonazol) 0,5 l/ha, или неки други регистровани фунгицид.

Највећи % заражених биљака и где су најизраженији симптоми су усеви из најранијих рокова сетве, као и где је прегуст усев, осетљивост сорте, минерална прихрана, плодоред као и метеоролошки фактори који погодују развоју болести у усеву.

Препорука је такође да чим се омогући улазак механизације и повољне дневне температуре да би ефикасније деловали фунгициди треба започети третмане неким од регистрованих препарата, а све да би се заштитила лисна маса од болести а такође и обезбедило несметано одвијање физиолошких процеса у биљкама. Само здрава биљка је спремна за постизање високих приноса у склопу усева
Хемијске третмане потребно је спровести када су дневне температуре око 15°C.
ПССС ШАБАЦ, СЛАВИЦА МАКСИМОВИЋ

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa