Инфо

15. децембар 2022.15. дец 2022.
Званична интернет презентација Мачванског управног округа

Званична интернет презентација Мачванског управног округа

„КАПЕТАН МИШИНА“ НАГРАДА ЗА НАЧЕЛНИКА МУО

Бржи и квалитетнији развој округа

Добра сарадња са републиком, квалитетна комуникација са управама градова и општина, спремност на помоћ грађанима
-Округ се развија и гради много брже и квалитетније у односу на претходне године. Изграђене су бројне фабрике, адаптиране здравствене установе, школе, а започета брза саобраћајница од Шапца до Лознице и ауто пут који се гради у великој мери ће променити квалитет живота свих наших грађана. Долазак инвеститора омогућиће веће запошљавање, што је један од приоритета Владе Републике Србије.

Оно на шта смо посебно фокусирани је сарадња са грађанима. Запослени у Мачванском управном округу и ја као начелник у сваком тренутку смо спремни да нашим грађанима пружимо потребну помоћ из надлежности државног органа


Грађани, пре свега млади остају и опстају на својим вековним огњиштима, јер су запошљавањем обезбедили потребну егзистенцију за своје породице и себе- истиче за глас подриња начелник МУО, Владан Красавац, којем је недавно уручена награда „Капетан Миша Анастасијевић“, за најбољег начелника округа у 2022. години.

За бржи и квалитетнији развој округа, по Красавчевим речима заслужна је пре свега добра сарадња са Републиком, квалитетна комуникација са челницима локалних самоуправа градова и општина Округа, али и поверење грађана и спремност Кабинета да им помогне у решавању сваког проблема за који је надлежан.

Званична интернет презентација Мачванског управног округа, добра сарадња са републиком и локалним самоуправама округа


- Када је у питању сарадња са републичким институцијама, пре свега министарствима у Влади Републике Србије, али и другим државним органима, наглашавам да је сарадња изузетно квалитетна и обавља се двосмерно, од министарстава ка Управном округу и од нашег Округа ка министарствима. Одвија се кроз доставање дописа, инструкција или ургенција од стране државних органа и поступање Округа по актима које добијамо, све у задатом року. Присутни су и непосредни контакти са одговорним лицима у министарствима, како би се одређено питање или проблем брже и кавалитетније решио.

Са друге стране, морам да истакнем веома добру и квалитетну сарадњу са градоначелницима градова и председницима општина која се реализује кроз свакодневне, непосредне контакте о свим питањима и проблемима који се у пракси јаве.

Званична интернет презентација Мачванског управног округа, редовне седнице колегијума на месечном нивоу


Одржавају се и редовне седнице Савета Мачванског управног округа чији чланови су управо челни људи локалних самоуправа, са динамиком коју прописује Закон о државној управи, односно свака два месеца, али и чешће ако постоји потреба и ако налажу прилике. Практикујем да обиђем локалне самоуправе у циљу решавања конкретних питања или приликом обележавања значајних датума из богате историје нашег краја.

Оно на шта смо посебно фокусирани је сарадња са грађанима. Запослени у Мачванском управном округу и ја као начелник у сваком тренутку смо спремни да нашим грађанима пружимо потребну помоћ из надлежности државног органа. Инспекцијске службе поступају по представкама и пријавма грађана пружајући им правну сигурност применом прописа по којима поступају. За случај да не постоји надлежност у решавању проблема, грађане и привредне субјекте упућујемо надлежним органима, што је и наша законска обавеза- објашњава начелник МУО.

Велика могућност привредног развоја Округа лежи у геотермалним обновљивим изворима енергије. Такође, имамо и значајан туристички потенцијал у виду планина и река Дрине и Саве, као и бројних манастира, споменика културе, места сећања и историје


Године за нама обележиле су бројни изазови. Један од највећих, свакако је била епидемија Корона вируса, која је „налагала поступање у циљу очувања живота и здравља наших суграђана“. Међутим, упркос снажном фокусу на овај планетарни проблем у Округу се интензивно радило на бројним пројектима, од којих начелник МУО акценат ставља на оне који се баве екологијом, уштедом енергије и решевањем проблема отпада.

- Спроведене су активности око наставка реализације Пројекта за енергетску ефикасност који је од значаја за грађане у циљу уштеде енергије и трошкова за електичну енергију и грејање. Шире посматрано постижу се значајне уштеде и на нивоу Републике Србије, јер је услед ускоба у Украјини присутна енергетска криза на глобалном нивоу.

Активности су се одвијале и у правцу решавања комуналних проблема у локалним самоуправама. Изградњом Регионалне комуналне депоније Каленић код Уба комунални отпад из шест локалних самоуправа биће усмерен и одвожен на Регионалну депонију. Реч је о граду Лозници, општинама Љубовија, Мали Зворник, Крупањ Владимирци и Коцељева, што доприноси очувању и заштити човекове животне и радне средине- истиче Красавац.

Званична интернет презентација Мачванског управног округа, места сећања и историје


Специфичан географски полужај округа, тачније повезаност са Републиком Српском отвара могућности за бројне облике прекограничне сарадње, пре свега у области привреде, али будућност развоја Округа, начелник Красавац види и у бројним природним потенцијалима који још увек нису искоришћени у пуном капацитету.

-Велика могућност привредног развоја Округа лежи у геотермалним обновљивим изворима енергије. Такође, имамо и значајан туристички потенцијал у виду планина и река Дрине и Саве, као и бројних манастира, споменика културе, места сећања и историје- набраја начелник МУО, Владан Красавац.
За начелника Мачванског управног округа Владан Красавац је постављен 24. децембра 2018. године. Од тада до данас, активно ради на пословима и задацима који су садржани у прописима који регулишу рад Управног округа и начелника, као функционера.

Мачвански управни округ један је од већих округа у Републици Србији, како по територији од 3.268 км2, тако и по броју становника 298.778 ( по попису из 2011. године), смештен у западном делу Републике Србије.

Седиште Управног округа је у граду Шапцу. Оно што даје специфичност, али тежину у раду је управо географски положај округа, јер се ради о граничном округу према Републици Српској, са четири гранична прелаза и двема рекама Дрином и Савом које теку дуж читаве граничне линије. Округ обухвата два града Шабац и Лозницу и шест општина Коцељеву, Владимирце, Богатић, Мали Зворник, Љубовију и Крупањ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa