Инфо

15. децембар 2022.15. дец 2022.
Теренски сарадник
Иновативна превентивна услуга

Теренски сарадник

Активности на пројекту „Теренски сарадник – иновативна превентивна услуга“ реализоваће се у периоду од 12 месеци а Асоцијација ДУГА ће на територији Шапца спровести читав низ различитих активности у циљу успостављања одрживог финансирања ове услуге која је свој живот и започела пилотирањем на територији Града Шапца
Асоцијација ДУГА наставља свој рад на успостављању превентивне услуге аутрич / теренски сарадник у склопу програма јавног заговарања у заједници „Покрет Полет“ који финансира Европска унија, а спроводи Траг фондација у партнерству са Центром за социјалну политику и у сарадњи са Коалицијом за развој солидарне економије (КоРСЕ).

Активности на пројекту „Теренски сарадник – иновативна превентивна услуга“ реализоваће се у периоду од 12 месеци а Асоцијација ДУГА ће на територији Шапца спровести читав низ различитих активности у циљу успостављања одрживог финансирања ове услуге која је свој живот и започела пилотирањем на територији Града Шапца.

Асоцијација ДУГА је организација која више од 18 година пружа подршку најосетљивијим људима у нашој земљи да остваре своја људска права, уживају слободу, безбедност и достојанство уз квалитетно образовање, социјалну и здравствену заштиту, теже друштву једнаких могућности у ком нема заборављених.

Тема у оквиру програма „Покрет Полет“ којом се бави овај пројекат је унапређење квалитета и доступност услуга социјалне заштите ради побољшања положаја осетљивих група. Сам програм има још две теме и то: унапређење радних права и подстицај запошљавању осетљивих група и оснаживање социјалног предузетништва и подстицање иновација социјалних услуга.

-Услуга теренски сарадник подразумева одлазак на терен и досезање клијената који припадају рањивим категоријама становништва и који се већ налазе у неком ризику, али са циљем да се тај ризик смањи или елиминише. Када говоримо о ризицима пре свега мислимо на: ризик од насиља, проблема са законом, покушаја или извршења суицида, смрти услед неадекватних услова живота и рада, напуштања школовања, сиромаштва, инфицирања ХИВ-ом и другим полно преносивим инфекцијама, као и другим ризицима по себе и друштво. Баш због тога је важно имати једну квалитетну превентивну тријажну социјално услугу, која би досегла тешко доступне осетљиве популације, помогла им у решавању њихових проблема и смањењу ризика, а директно смањила и оптерећење које има систем социјалне заштите у свом раду са приливом корисника чије ситуације хитно треба решавати, сазнајемо у разговору са Александром Прица, директором Асоцијације ДУГА.

-Овим пројектом желимо да заговарамо да Град Шабац у својој Стратегији социјалне заштите и одлуци о правима и услугама социјалне заштите града Шапца, препозна услугу Теренски сарадник као нову, превентивну услугу за осетљиве популације у циљу побољшања положаја осетљивих друштвених група. Препознавањем услуге Теренски сарадник у ова два планска Градска документа, услуга се буџетира и постаје одржива- додао је Прица.

Асоцијација ДУГА се од оснивања кроз пружање услуга бави искључиво човеком, сви програми и пројекти, произашли су директно из потреба корисника наших услуга.

-Наша мисија је да пружамо подршку нашим корисницима да остваре своја људска права и живе достојанствено, а превенција нам је увек била на првом месту. Овај пројекат је настао на истим принципима, грађен од 2011. године кроз наш рад са корисницима и пажљиво ослушкивање њихових потреба. Наша вишегодишња борба да Србија добије једну превентивну услугу, грађена је на емпатији коју имамо према својим корисницима и њиховим животима. Видели смо много тешких животних ситуација, због којих смо се борили за превентивну услугу, а овом приликом издвајамо две.
“Бака, која сама живи у једном мачванском селу, буквално у шуми у трошној кућици, без струје и воде, а која у току лета ради по њивама како би за хлеб зарадила, када смо је први пут посетили, пратила нас је погледом све док је нисмо изгубили из вида, сво време док смо одлазили стајала је на капији и буквално до земље се клањала у знак захвалности што смо је посетили, поразговарали са њом, дали јој наду.

Наш старији суграђанин од 68 година који у Шапцу сакупља гвожђе и од тога живи, како каже “понос му не даје да живи од социјалне помоћи и да храну тражи у народној кухињи”. Није излазио из куће, поштујући забрану кретања за старије од 65 година у време полицијског часа и буквално је неколико дана гладовао док га ми нисмо пронашли и редовно му храну доносили- истичу у „Дуги“.
-Грађани и грађанке Шапца и Србије већ годинама су активни чиниоци процеса јавног заговарања да услуга Теренски сарадник буде стандардизована, нарочито грађани Шапца, где смо ову услугу две године пилотирали и где је већ и пружамо, једино што је не сматрамо одрживом јер није препозната у кључним јавним политикама. Грађани, али и медији, доносиоци одлука и цивилни сектор у Шапцу до сада су у ове процесе били укључени кључени кроз јавне догађаје, стручне конференције, истраживања, уличне акције, фокус групе, пилотирање услуге и медијске кампање. Ова база подршке биће нам и у овом процесу да услуга заживи и буде одржива на територији Шапца врло важна у целом процесу јавног заговарања. Грађани и грађанке у овом пројекту биће укључени кроз све активности: истраживање, панел дебате, уличне акције, стручне конференције и медијску кампању. Укључивањем грађана и грађанки у све наведене активности, створићемо критичну масу која ће доносиоцима одлука, јасно показати да нашој заједници требају превентивне услуге. Поред самих корисника наших услуга, као кључне популације у овом процесу јавног заговарања, укључићемо и ширу јавност која има индиректне користи од наших превентивних услуга и на крају стручну јавност, односно све оне који су повезани са системом социјалне и здравствене заштите на нивоу града Шапца. Што се тиче доносиоца одлука на локалном нивоу, градоначелник, председник Скупштине, градска већница за социјалну заштиту, Начелница одељења за друштвене делатности, директорка центра за социјални рад и шефица одељења за дечију, борачку и социјалну заштиту, одлично познају ову услугу. Град Шабац је и финансира преко линије 481, док ми тиме нисмо задовољни јер желимо да буде финансирана преко буџетске линије 423 услуге по уговору, како би била и одржива- објашњава Прица.

Програмом „Покрет Полет“ предвиђено је ангажовање 15 младих људи да у оквиру стручне праксе пруже подршку организацијама цивилног друштва да истражују јавне политике из кључних тематских области конкурса: услуге социјалне заштите, поштовање радних права и оснаживање социјалних предузећа. Млади истраживачи биће стручно обучени за анализу политика и у оквиру мултидисциплинарних тимова ће пружити подршку организацијама.

-Сматрамо да млади истраживачи који ће бити укључени у пројекат Асоцијације ДУГА кроз активност истраживања јавних политика и писање препорука за њихово унапређење, могу дати нов поглед на сам проблем, креативне препоруке за унапређење јавних политика, али и препоруке за активности у процесу јавног заговарања које ће привући и млађу публику. Сигурни смо да својим стажирањем на нашем пројекту и заједничким радом, можемо учити једни од других, али и створити нова партнерства за будуће активности. Пошто ће млади истраживачи учествовати у активности деск истраживања јавних политика и изради препорука, пре свега очекујемо подршку у некој иновативној методологији / приступу овој активности, каже за глас центра Александар Прица.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa