Инфо

15. децембар 2022.15. дец 2022.
Непажња узрок материјалних штета и трагедија
БРОЈ ПОЖАРА НА ОБЈЕКТИМА СВАКЕ ГРЕЈНЕ СЕЗОНЕ СВЕ ВЕЋИ

Непажња узрок материјалних штета и трагедија

Зимски период, односно период од почетка па све до краја грејне сезоне, карактерише повећан број пожара на грађевинским објектима. Како наводе у Одељењу за ванредне ситуације у Шапцу, разлог томе су неисправни или неочишћени димњаци, непажња приликом ложења пећи на чврста горива, остављање укључених грејалица без надзора, остављање одеће или других запаљивих предмета у близини пећи или грејалица, преоптерећење електро-инсталација и неисправни електрични уређаји. Сви ови узроци могу се сврстати у људски фактор, односно непажњу или немар.

-Статистичке подаци показују да се број пожара на објектима из године у годину полако увећава. На територији Мачванског управног округа, коју покрива рад Одељења за ванредне ситуације у Шапцу, узимајући као узорак период грејне сезоне од 15. октобра до 15. априла, припадници ватрогасно спасилачког батаљона су у сезони 2019 – 2020. Година интервенисали 278 пута на стамбеним и пословним објектима. За исти период у сезони 2020 – 2021. интервенисали су 282 пута, а прошле сезоне, број интервенција је износио 292. Од почетка ове грејне сезоне до данас смо интервенисали и угасили пожар на 58 објеката, наводи командант ватрогасно – спасилачког батаљона Шабац Бојан Милинковић.

Kомандант ватрогасно – спасилачког батаљона Шабац Бојан Милинковић


Наш саговорник наводи и да се број пожара на објактима са територији града Шапца, према претходним
показатељима, такође увећава. Током грејне сезоне у периоду 2019-2020. припадници ватрогасно спасилачке чете у Шапцу су интервенисали 102 пута. У сезони 2020-2021. су интервенисали 113 пута, док је у периоду 2021-2022. година тај број износио 116. Од 15. октобра ове године до данас на територији града Шапца догодила су се укупно 22 пожара на објектима.

-Евидентно је да се број пожара на објектима из године у годину увећава. Нажалост, овакви типови пожара поред тога што изазивају велику материјалну штету представљају и велики ризик по живот и здравље људи. У периоду 2020-2021. имали смо једну особу настрадалу у пожару, док је 2021. у пожару на објекту живот изгубила једна особа а повређено два лица. Велики материјални губици које човек претрпи у пожару нису ништа наспрам људских живота који се не могу надокнадити, каже Милинковић
Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, Одељење за ванредне ситуације у Шапцу апелује на све наше грађане да буду одговорни према себи, својим породицама и својим комшијама - да провере исправност својих димњака и пећи на чврсто гориво, да удаље намештај и други гориви материјал од грејних тела, да не остављају укључене грејалице без надзора, да не преоптерећују електроинсталацију, да електричне уређаје држе у чистом и уредном стању, да се сви електрични радови изводе од стране овлашћених електричара, да пре изласка из објекта провере да ли су искључили електричне уређаје. Уколико се догоди да пожар настане грађани обавезно треба да позову ватрогасно-спасилачку јединицу на број 193 и слушају њихове савете.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa