Инфо

15. децембар 2022.15. дец 2022.
Сачувати богатство  природних ресурса
ЦЕНТАР ЗА ЛОКАЛНА ПИТАЊА О РЕАЛНИМ ПРОБЛЕМИМА ГРАЂАНА МАЧВАНСКОГ ОКРУГА

Сачувати богатство природних ресурса

Центар за локална питања је невладина организација, која своје деловање и активности усмерава на указивање конкретних, локалних проблема свих становника Мачванског управног округа. Постоје и раде око две године.

-Циљ наше организације јесте промена постојећег курса – охрабрити грађане да се активирају и укључе у решавање питања која су од значаја за њихове и животе њихове деце. Организовање и функционисање мреже која би у локалним самоуправама Мачванског управног округа подстицала на буђење свести и вршила едукацију становништва по питањима важним за остваривање њихових права гарантованих демократским тековинама цивилизованог света, каже Марија Јоцић из Центра за локална питања.

Пројекат Центра за локална питања бави се питањем заштите животне средине на територији Мачванског управног округа. Марија наводи да су им претходних година проблеми попут политичких и економских били на првом месту, тако да није било простора за бављење развијањем еколошке свести грађана. Међутим, стање се поправља последњих година, јер се покреће све више пројеката везаних за заштиту животне средине и подизање еколошке свести.

-Заштита животне средине јесте неизоставан и изузетно битан сегмент у животу савременог човека услед неконтролисаног, прекомерног загађивања и деценијски несавесног односа према природи и њеном окружењу. Очување животне средине, њених специфичности и вредности, као и њена заштита, позиционирају се као основни задатак савременог друштва. Уколико желимо да имамо развијену еколошку свест морамо, пре свега, да поседујемо и одређено знање из области везаних за екологију и заштиту животне средине.

Првенствено морамо да знамо који су нам ресурси неопходни за опстанак на планети, како се ти ресурси рационално користе, које навике је потребно мењати из корена. Узмимо на пример бацање отпада на јавним површинама или у природи, такаво понашање изазива негативне последице за природу и потребно је усвојити образац понашања који нам показује да се отпад баца на места која су предвиђена за то. Ово је један ниво еколошке свести који је пожељан да развије већина становништва посебно у местима која су јако насељена, каже Марија.

Као узрок настанка већине еколошких проблема истиче људски фактор, као и да то значи да нам никаква научна достигнућа нити технолошки напредак неће надоместити недостатак еколошке свести.

-Управо због тога је потребно радити и на еколошкој култури сваког појединца, почев од оних намјлађих кроз васпитање и образовање. Иако у том периоду живота нисмо у могућности да развијемо еколошку свест на неопходном нивоу, можемо да стичемо знања и обрасце понашања који ће у каснијем животном добу допринети развоју еколошке свести. Мачвански управни окург је изузетно богат природним ресурсима попут шума, чисте воде и разних руда. Тога негде јесмо свесни али недовољно, недостаје нам информисаност о еколошким проблемима и то је оно на чему морамо да радимо - да сваког појединца информишемо шта се дешава са нашим ваздухом, водом и земљиштем и како може да допринесе да та богаства сачувамо за нас и будуће генерације које долазе, навела је Марија Јоцић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa