Инфо

11. мај 2023.11. мај 2023.
У фокусу локална самоуправа
ПОТПИСАНИ УГОВОРИ О ДОДЕЛИ СРЕДСТАВА ИЗ ФОНДА ЗА ФУНКЦИОНАЛНО -ОРГАНИЗАЦИОНЕ МОДЕЛЕ

У фокусу локална самоуправа

Локална самоуправа ће и убудуће бити у фокусу програма Швајцарске канцеларије за сарадњу у Србији, јер су управо градови и општине кључни носиоци економског развоја и реформских процеса
У среду 03.маја 2023.године у општини Мали Зворни, Министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић потписао је са представницима Лознице, Лесковца и Малог Зворника уговоре о додели више од 82.000 швајцарских франака из Фонда за функционално-организационе моделе у циљу даље модернизације рада одабраних локалних самоуправа.

Свечаном потписивању уговора присуствовао је и амбасадор Швајцарске Конфедерације у Србији Урс Шмид. Нагласио је да је локална самоуправа у Србији већ дуги низ година у фокусу подршке Владе Швајцарске, која у сарадњи са Министарством државене управе и локалне самоуправе и Сталном конференцијом градова и општина активно учествује у унапређењу рада локалне администрације,како би се обезбедило што квалитетније пружање услуга грађанима и привреди. Локална самоуправа ће и убудуће бити у фокусу програма Швајцарске канцеларије за сарадњу у Србији, јер су управо градови и општине кључни носиоци економског развоја и реформских процеса. Представницима Лознице, Лесковца, Малог Зворника и Рашке амбасадор Шмид је честитао на томе што су постали део ове иницијативе.

У име домаћина, присутне је поздравио и добродошлицу пожелео председник општине Зоран Јевтић, који је овом приликом рекао да је потписивање уговора у функцији даљег унапређења рада локалне самоуправе. Захвалио се Републици Србији, Министарству државне управе и локалне самоуправе и донатору на помоћи у реформи јавне управе. Општини је додељено 16.900 швајцарских франака за набавку неопходне опреме и обезбеђивању адекватне стручне подршке.

Министар др Александар Мартиновић је истакао да је Фонд за функционално -организационе моделе основан пре две године у циљу реализације пројекта „Локална самоуправа за 21. век“, који ресорно министарство реализује уз подршку Швајцарске канцеларије за сарадњу. Влада Швајцарске један је од најважнијих партнера који помажу и подржавају модернизацију локалне самоуправе, а све у циљу бољег пружања услуга грађанима и привреди,рекао је између осталог министар Мартиновић. Започети процес реформе јавне управе наставља се у циљу унапређења односа управе и корисника њених услуга. У овом циклусу додељује се више од 82 хиљаде швајцарских франака за реорганизацију и унапређење ефикасности и ефективности рада општинских и градских управа у Лозници, Лесковцу, Малом Зворнику и Рашкој, како би биле делотворније у остваривању својих задатака и потреба грађана, нагласио је министар Александар Мартиновић и изразио захвалност Влади Швајцарске на помоћи коју пружа Србији.
Фонд за функционално-организационе моделе, у оквиру пројекта „Локална самоуправа за 21. век“, успостављен је у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина. У првом циклусу, са близу 50.000 швајцарских франака, подржана су четири пројекта у општинама Голубац, Књажевац и Бела Паланка и граду Новом Пазару.

Свечаном потписивању уговора у Малом Зворнику присуствовао је и начелник Мачванског управног округа Жељко Марјановић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa