Инфо

11. мај 2023.11. мај 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Први део пројекта Фудбалског савеза Србије у сарадњи са UEFA

Тренинг за девојчице у оквиру пројекта „Плејмејкерс“ у вртићу „Слобода“

Циљ је ангажовање девојчица кроз спорт. Шабац и Предшколска установа „Наше дете“ препознати као примери добре праксе у реализацији спортских активности
Тренинг за девојчице узраста од пет до шест година одржан у уторак у вртићу „Слобода“ први је део пројекта „Плејмејкерс“ који реализује Фудбалски савез Србије у сарадњи са Union of Europеan Football Associations (UEFA). Трајаће осам недеља, а циљ је ангажовање девојчица кроз спорт, како би се дружиле и уз чаробни свет маште направиле прве спортске кораке. Шабац је, поред Новог Пазара, један од градова у којима се реализује пројекат, будући да је препознат као град спорта, а Предшколска установа „Наше дете“ као пример добре праксе у реализацији спортских активности.

Шабац пример добре праксе
Координатор за базични фудбал Фудбалског савеза Србије Зоран Пантић објаснио је да је пројекат намењен искључиво девојчицама.

-UEFA као кровна организација националних фудбалских савеза настоји да што више укључи девојчице да буду активне, здраве, као будуће мајке. Циљ је да развијамо њихове физичке способности. Иако је Фудбалски савез спонзор овог пројекта, то није класично фудбалско тренирање, него пројекат физичких активности и развоја будућих способности. На нивоу западног региона Шабац и Нови Пазар су једини укључени у пројекат и као рођени Шапчанин могу да изразим велико задовољство што се Шабац нашао на мапи фудбалске Европе и у наредном периоду ће учествовати у овом пројекту- рекао је Пантић.
Председник Скупштине града Шапца Немања Пајић присуствовао је првом часу у оквиру пројекта.
-Програм „Расти здраво“ је кренуо из Шапца, ми смо били иницијатори те идеје и драго ми је да сад имамо још један програм за предшколски узраст. Специфично је што се сматра да је фудбал мушки спорт, а пројекат је искључиво намењен девојчицама. Надам се да ће се, као и „Расти здраво“, проширити на целу Србију. Свако дете које изабере спорт је победник, пре свега због здравља и свих бенефита које физичка активност доноси. Поносан сам на Предшколску установу и драго ми је што смо чули од директорке да ће мимо овог пројекта гледати да то заживи у нашој Предшколској установи, што и јесте један од циљева. Задовољство је да се UEFA укључила у овај масовни пројекат и оно што нама као граду треба јесте масовни спорт за све. Надам се да ће нека од ових девојчица изабрати фудбал и да ћемо уживати гледајући их на фудбалским теренима- нагласио је Пајић.

Зоран Пантић, координатор за базични фудбал Фудбалског савеза Србије, Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца и Сандра Мићић, директорка ПУ „Наше дете“, Фото: "Глас Подриња"


Физичка активност и здравље
Како је истакла директорка ПУ „Наше дете“ Сандра Мићић, та установа и Град Шабац су препознати од стране UEFA и Фудбалског савеза Србије као град и установа који промовишу здраве стилове живота, између осталог и физичке активности.

-Из тог разлога нам је понуђено да се прикључимо пројекту „Плејмејкерс“, односно фудбалу за девојчице. Фудбал је у називу пројекта искључиво зато што је Фудбалски савез покренуо читаву причу са крајњим циљем да се повећа физичка активност код деце која је неопходна за њихов целовит и здрав развој, нарочито на овом раном узрасту. Наша установа свакодневно има јутарње телесно вежбање, али то свакако не задовољава њихове дневне потребе, без обзира на то да ли излазимо у двориште вртића, идемо у шетњу, или се бавимо неким другим физичким активностима. У другом делу дана нисмо сигурни да ли родитељи имају довољно времена да децу пусте да се баве физичким активностима због убрзаног начина живота. Зато нам је овај пројекат додатно добро дошао да деци вратимо основне елементе кретања, ходање, трчање. Циљ је што више физичких активности и основни елементи кретања који су добри за физички и ментални развој детета. Трудићемо се да овај пројекат заживи у свим нашим вртићима. Захваљујемо се UEFA и Фудбалском савезу Србије који су омогућили ово- подвукла је Мићићева.

Други део пројекта ће се реализовати одласком у Кућу фудбала у Старој Пазови, где ће учесници имати прилику да изађу на терене и баве се физичким активностима.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa