15. jul 2021.15. jul 2021.
Projekti za bolji život građana
RAZGOVOR SA PREDSEDNIKOM OPŠTINE KOCELjEVA DUŠANOM ILINČIĆEM

Projekti za bolji život građana

Već godinama zgrada Doma kulture tokom zimskih meseci nije u upotrebi zbog neadekvatnog grejanja.
Ovih dana radi se na rešavanju problema. O čemu je reč?
-U toku je zamena kotlarnice u Domu kulture, i to je rešavanje višegodišnjeg problema grejanja zbog čijeg nedostatka ovaj objekat nije mogao da bude u funkciji tokom kasnih jesenjih i zimskih meseci. Sredstva smo dobili od Ministarstva ekologije na konkursu na koji smo aplicirali početkom godine. Radovi su u toku i za 15-ak dana očekujemo da će to biti završeno, odnosno da će Dom kulture posle dužeg perioda moći da se koristi i u hladnom periodu godine. Biće tu neophodno uraditi i postojeće instalacije ali ćemo rešavati jedno po jedno. U ovom trenutku najveći problem koji rešavamo jeste kotao. Sve aktivnosti u hladnijim mesecima nisu bile moguće tako da smo bili uskraćeni za određene sadržaje.

Nastavlja se i rekonstrukcija niskonaponske mreže. Šta je u ovoj oblasti aktuelno?
-Rekonstrukcija i izgradnja niskonaponske mreže u Kamenici i Donjem Crniljevu. U toku je prikupljanje saglasnosti i u narednih par meseci očekujemo rekonstrukciju i rešavanje niskonaponske mreže u ove dve mesne zajednice i sa tim u potpunosti rešavamo pitanje elektrosnabdevanja u tim naseljima.

Jedan od veoma važnih projekata čija realizacija se očekuje u narednom periodu jeste izgradnja prečistača otpadnih voda u Koceljevi. Kada se može očekivati početak radova?
-Što se tiče samog prečistača zajedno sa opštinama u našoj okolini ušli smo u uži krug za izgradnju prečistača. Dužnost, odnosno obaveza opštine je da obezbedi lokaciju na kojoj će se prečistač graditi a dok projektovanje i izgradnju preuzima na sebe nadležno ministarstvo, odnosno Ministarstvo građevinarstva. To je jedna velika stvar i nešto što je bitno za ovaj kraj i za Koceljevu. Na taj način biće rešen ogroman problem izlivanja sadržaja iz kanalizacione mreže u reku Tamnavu. Obezbeđena je parcela od 2 hektara. Osim u Koceljevi radiće se i prečistač u Draginju, odnosno u naseljenom mestu. Imamo projekat kanalizacije koji je urađen pre nekolicinu godina i ovo je jedinstvena prilika da se i on realizuje. Takođe, rešićemo i pitanje nedostajućeg dela kanalizacije u Donjem Crniljevu i postojećeg postrojenja koje ne radi najbolje u ovoj mesnoj zajednici. To je nešto čime ćemo se baviti u narednom periodu. Svi naši kapaciteti su stvaljeni na raspolaganje Ministarstvu građevinarstva kako bi zajedničkim snagama uradili najbolji mogući posao u ovom trenutku. Početak radova je moguće očekivati krajem ove ili početkom naredne godine. Vrednost investicije se procenjuje na nekoliko miliona evra. Prema našoj projekciji, prema našim projektima koji su rađeni pre sigurno desetak godina, vrednost je bila negde oko 2,5 miliona evra, što je za naš budžet velika stvar.

Ono što će obradovate najmlađe stanovnike opštine ali i one starije žitelje jeste izgradnja parka ispred Doma kulture. Šta je predviđeno ovim projektom i kada će krenuti radovi?
-Kad pričamo o parku koji svi iščekujemo javna nabavka će biti raspisana tokom septembra meseca. Ako sve bude teklo po planu Koceljeva i njeni građani dobiće park kakav zaista zaslužuju. Biće uređen plato ispred Doma kulture sa fontanom i parkovskim mobilijarom, zelenilom, prostorom za igru u nekoliko segmenata sa adekvatnim sadržajem namenjenim različitim starosnim uzrastima....imaće sve ono što jedna zelena oaza treba da ima. Biće moderan i bezbedan. Pokušavamo takođe da uredimo i okolinu samog parka odnosno zgradu Doma kulture i ulicu Milovana Glišića kako bismo dobili jedan reprezentativni deo. Rekonstrukcija i izgradnja parka će biti preko 30 miliona dinara.
V.Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa