13. oktobar 2011.13. okt 2011.
UNIJA PEKARA ŠABAC

DELIMO SUDBINU SA NAŠIM NARODOM

Nedavno pojeftinjenje hleba opravdano, mada se neće puno odraziti na kućni budžet. Ukoliko država ne promeni stav prema pekarima, ovom zanatu preti izumiranje, poručuju u šabačkoj Uniji pekara
Od prvog oktobra vekna hleba “Sava“ prodaje se po 44 dinara, dva dinara manje nego ranije. Poslednja Uredba Vlade Republike Srbije o pojeftinjenju ove životne namirnice primenjivaće se do 31. marta sledeće godine.
- Ova korekcija cene hleba je realna u odnosnu na trenutnu cenu brašna. Ali kada pogledamo računicu, da prosečna porodica sa tri člana, dnevno pojede veknu hleba, shvatimo da to i nije neka ušteda za kućni budžet, taj iznos je oko 60 dinara mesečno. Sa druge strane, imamo, pekare koji već godinama rade za minimalnu zaradu. Već nam ponestaje sredstava, nemamo da uložimo u opremu, amortizaciju, prevoz. Idemo iz Uredbe u Uredbu i prilagođavamo se kako znamo i umemo ““ kaže ispred šabačke Unije pekara Nebojša Janković.
Predviđene su kazne za nepoštovanje pomenute Uredbe su od sto hiljada do dva miliona dinara. Međutim, veći problem pekarima predstavlja nerazumevanje inspekcije. Naime, kako navode u Uniji pekara Šabac, nadležni za kontrolu ne shvataju da samo mali broj pekara na ovoj teritoriji ima potrebne tehničke uslove za masovnu proizvodnju hleba tipa “Sava“.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa