2. septembar 2021.2. sep 2021.
PRIM. DR NEBOJŠA SOFRANIĆ, Foto: Glas Podrinja

PRIM. DR NEBOJŠA SOFRANIĆ, Foto: Glas Podrinja

Izveštaj Zavoda za javno zdravlje

Blago pogoršanje epidemiološke situacije

Na teriotoriji Mačvanskog okruga u proteklih mesec dana uočen je porast broja obolelih i pogoršanje epidemiološke situacije. Broj aktivno obolelih u ovom trenutku je 1.056. Proces vakcinacije teče usporeno. Maske u školama su obavezne kao i socijalna distanca
U prostorijama Zavoda za javno zdravlje održana je konferencija za medije povodom trenutne epidemiološke situacije.

Kada je reč o početku nove školske godine, obrazovan je tim za škole koga čine predstavnici Zavoda za javno zdravlje Milan Jovanović Batut, kao i Ministarstva zdravlja i prosvete. Preporučeno je da Zavodi šalju lokalnim štabovima procenu epidemiološke situacije za prethodnih 14 dana.

-Indikatori koje smo dobili od „Batuta“ se odnose na broj pozitivnih na sto hiljada stanovnika u poslednjih 14 dana, kao i procenat pozitivnosti od svih testiranih. Na osnovu ta dva indikatora procenjujemo epidemiološku situaciju i radi se kategorizacija po onim čuvenim zonama - zelena, žuta i crvena – rekao je Šef odseka za epidemioliški nadzor prim. dr Nebojša Sofranić.

Na teriotoriji Mačvanskog okruga u proteklih mesec dana uočen je porast broja obolelih i pogoršanje epidemiološke situacije. Broj aktivno obolelih u ovom trenutku je 1.056, na osnovu čega je kategorizacija epidemiološke situacije žuta zona za opštine Šabac, Loznica, Bogatić, Koceljeva, Vladimirci, Ljubovija, Krupanj. Jedini izuzetak je opština Mali Zvornik koja ima najveći broj vakcinisanih i kategorisana je u zelenu zonu.

-Na osnovu situacije u školama, štabovi šalju dalje informacije školskoj upravi a ona timu za zdravstvo. Tim za zdravstvo u četvrtak odlučuje i u petak ćemo svi biti obavešteni za sledeću nedelju. Ove nedelje škola kreće po prvom modelom i svi su zelena zona – dodao je prim. dr Sofranić.
Proces vakcinacije teče usporeno. Na teritoriji Mačvanskog okruga drugom dozom vakinisano je 46% stanovništva. Izuzetak je Šabac koji je iznad proseka – 51% vakcinisanih drugom dozom i Mali Zvornik – 67%.

Maske u školama su obavezne kao i socijalna distanca. Jedino kada učenici sede u klupi i ne razgovaraju mogu da skinu maske.

Kada se u odeljenju nađe jedan pozitivan učenik nastava se ne prekida, međutim sa dva i više pozitivnih dolazi do prekida neposredne i celo odeljenje prelazi na onlajn nastavu u trajanju od 10 dana.
Ž.P.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa