16. septembar 2021.16. sep 2021.
Vakcina kao jedini lek
JELENA VIKIĆ, ČLANICA GRADSKOG VEĆA
ZADUŽENA ZA ZDRAVSTVO

Vakcina kao jedini lek

“S obzirom da nam je svima cilj da se vratimo normalnom životu, da zdravstveni sistem počne da funkcioniše po starom sistemu, da bude podjednako dostupan svim pacijentima, smatram da treba da damo svi lični doprinos i da se uključimo u borbu protiv ovog opakog virusa. Veoma je važno znati da će se svakako zaraziti manji broj onih koji su vakcinisani, ali i oni koji se eventualno zaraze, biće zaštićeniji na način da neće imati najteži oblik bolesti i završiti na respiratoru. Mi u ovom trenutku nemamo bolji lek i ništa nije bolje od preventive, a to je vakcinacija” kaže Jelena Vikić, član Gradskog veća zadužena za zdravstvo, magistar farmacije, specijalista medicinske biohemije i subspecijalista laboratorijske endokrinologije
Nalazimo se u četvrtom talasu pandemije Kovida 19. Zdravstveni sistem ponovo vodi borbu protiv nevidljivog neprijatelja, a struka je saglasna da se nikada ranije nisu susreli sa ovakvim izazovima. Lokalna samouprava ima značajnu ulogu kao podrška u sprečavanju širenja virusa. Od početka pomažu u sprovođenju donetih mera, na usluzi su zdravstvenom sistemu i aktivni u kampanji vakcinacije
sugrađana.

Jelena Vikić, član Gradskog veća zadužena za zdravstvo, magistar farmacije, specijalista medicinske biohemije i subspecijalista laboratorijske endokrinologije, za „Glas Podrinja“ govori o trenutnoj situaciji na teritoriji Grada Šapca, kao i o značaju vakcinacije za povratak normalnom životu.

-Novonastala situacija je vrlo komplikovana. Nalazimo se u takozvanom četvrtom talasu. Nadamo se da je ovo pik i da će se u nekom momentu ta linija zaravniti ili čak i pasti. Međutim, evidentno je da je ovaj tip virusa izuzetno virulentan, da pogađa populaciju koju do sada nije u velikoj meri , a to su deca. Poznato nam je da su deca najaktivnija, da su sklona okupljanjima i da, u velikom broju, idu na nastavu, treninge i sl. S obzirom da nam je svima cilj da se vratimo normalnom životu, da zdravstveni sistem počne da funkcioniše po starom sistemu, da bude podjednako dostupan svim pacijentima, smatram da treba da damo svi lični doprinos i da se uključimo u borbu protiv ovog opakog virusa, navodi mr Jelena Vikić.

Posebno ističe značaj zalaganja zdravstvenih radnika koji su od početka epidemije pa do danas na svojim leđima izneli najveći teret.

-Molimo ih da budu strpljivi i da izdrže, jer ovu borbu mi bez zdravstvenih radnika ne možemo dobiti. Ovo je neprijatelj koji je nevidljiv i samo umeće, znanje i rad stručnog osoblja, a to su zdravstveni radnici, nam može pomoći da se sa ovim izborimo, kaže naša sagovornica.
Naglašava da je lokalna samouprava svesna koliki je značaj zdravstvenih ustanova i da su zaista, od samog početka pandemije svi bili veoma sinhronizovani, kako Zavod za javno zdravlje, tako Opšta bolnica Šabac i Dom zdravlja, prateći instrukcije Ministarstva zdravlja i Istituta za javno zdravlje „dr Milan Jovanović Batut“ i uz podršku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, koji ih kontinuirano snabdeva potrebnom opremom. Takođe se Veterinarski institut nesebično založio kao podrška u neophodnom PCR testiranju za naše zdravstvene ustanove.

-Opreme ima dovoljno. Dom zdravlja i Opšta bolnica, koliko god su otežani uslovi u kojima rade uz vidan zamor zdravstvenih radnika, svako na svom nivou, dobro funkcionišu i nadamo se da ćemo se na kraju izboriti sa ovom pandemijom. Lokalna samouprava je zahvalna i aktivno učestvuje u rešavanju zajedničkog problema, a u znak priznanja zdravstvenim radnicima za sav trud i zalaganje, na Dan grada Šapca, gradonačelnik je uručio ključeve grada direktorima sve tri zdravstvene ustanove, kaže mr Jelena Vikić.

O kovid sertifikatima narednih dana
-Što se tiče kovid sertifikata tj. propusnica, kako je premijerka najavila, narednih dana će se doneti jasne odluke i oni bi trebali da doprinesu sprečavanju nastavka epidemije. Kako je ona rekla, oni se ne bi odnosili na mesta na koja je neophodno otići, nego na restorane, klubove, noćne barove i slično, a sve u cilju zaštite stanovništva od širenja virusne infekcije, u skladu sa Ustavom i poštujući Zakon u o zaštiti ljudskih prava, kaže mr Jelena Vikić.


Navodi da je važno da se u borbu protiv ove pošasti, pored zdravstvenih radnika, uključe svi građani. Najbolji način da oni pomognu je da se trude da poštuju i dalje preporučene epidemiološke mere, da masovna okupljanja svedu na minimum. Ipak, kao najvažnije u ovoj borbi ističe vakcinaciju.

-Naš grad je, po broju vakcinisanih među boljim, jer ima gradova u kojima je vakcinisano manje od 30 odsto stanovništa. Kod nas je do sada vakcinisano, drugom dozom preko 50 odsto, što je i Premijerka Ana Brnabić iznela kao podatak. Bili smo na vakcinacionom punktu i razgovarali sa ljudima koji su došli da se vakcinišu, tako da sve više dolaze i oni koji su imali nedoumice oko vakcine. To je jedini način da se izborimo sa ovom epidemijom, kaže Jelena Vikić.
Ističe da ovo nije vakcina koja daje trajni imunitet, nego je najsličnija vakcini protiv sezonskog gripa. Iz tog razloga je potrebno primiti više doza da bi se zaštita prolongirala.

-Ni jedna dostupna vakcina ne štiti 100 odsto i nikada niko to nije ni izneo. Na osnovu dosadašnjih istraživanja struke, koja su sprovedena u oblasti delovanja vakcina koje su kod nas najzastupljenija, Kineska štiti 80-85 odsto, Fajzer 90 odsto, Sputnik 92 odsto. Veoma je važno znati da će se svakako zaraziti manji broj onih koji su vakcinisani, ali i oni koji se eventualno zaraze, biće zaštićeniji na način da neće imati najteži oblik bolesti i završiti na respiratoru, što svakodnevno, u svojim izjavama, potvrđuju lekari Kovid bolnica, koji leče najveći broj ovih pacijenata. Na pitanje građana šta znače antitela na virus nakon vakcinacije, reći ćemo da antitela pokazuju da postoji odgovor organizma na vakcinu. Međutim, antitela nisu ekvivalent jačini zaštite organizma, ali svakako ukazuju na to da li je neko odreagovao na vakcinu ili ne. Prema tome, ako neko ima pozitivna antitela na virus, znači da je njegov organizam stvorio određenu reakciju. Zavisno od toga kakav je lični imunitet, pored onog izazvanog vakcinacijom, zavisi i odgovor organizma, ukoliko se on zarazi tim virusom. Svakako i oni koji imaju manju količinu antitela mogu biti zaštićeni ćelijskim imunitetom. Postoji mogućnost da se neko zarazi ponovo, ali onda bude blaža klinička slika, navodi Vikić.



Mnogi mladi ne žele da se vakcinišu jer se boje da vakcina izaziva sterilitet. Za ovakve tvrdnje nema dokaza.

-Ja ne znam za takve tvrdnje i sigurno je da nemaju uporište u struci. Naprotiv RNK vakcina je najsavremeniji tip i ima trenutno najviše naučnih studija koje ukazuju na njenu efikasnost, naročito kod mladih, kaže Jelena Vikić.

Naša sagovornica smatra da je jako bitno da se vakcinišu zdravstveni radnici kako bi zaštitili kako sebe i svoje porodice tako i pacijente.

-Mi u ovom trenutku nemamo bolji lek i ništa nije bolje od preventive, a to je vakcinacija. Da bi se izborili sa takvim neprijateljem potrebno je da veliki deo populacije bude vakcinisan. Što je veći broj ljudi vakcinisan to se virus teže prilagođava novim uslovima, teže mutira ili su mu mutacije slabije, što je naš konačni cilj. Veoma je važno da ga dovoljno oslabimo i svedemo na nivo sezonskog virusa, tako ćemo moći normalnije da funkcionišemo, ističe Jelena Vikić.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa