27. oktobar 2011.27. okt 2011.
VOĆARSTVO ŠANSA POLjOPRIVREDE

JESENjA SADNjA VOĆA

Pored jesenje vrši se i prolećna sadnja voća, međutim oduvek je sadnja u ovom momentu davala bolje rezultate, s obzirom na mogući nedostatak vlage u proleće. U voćarstvu uspeh proizvodnje najviše zavisi od sadnog materijala
Ovo je idealan period kada se obavlja jesenja sadnja voća. Prijem sadnica posađenih u oktobru i novembru mesecu je sigurniji, jer je dostupnija vlaga nakon topljenja snega i samim tim znatno brže napreduju od onih posađenih u proleće. Upravo iz tog razloga naročito se preporučuje u krajevima gde nije moguće obezbediti dovoljne količine vode za navodnjavanje nakon prolećne sadnje.
- Naši poljoprivredni proizvođači se najviše interesuju za podizanje zasada trešnje. Zatim šljive, jabuke, kruške i lešnika, a nekolicina i za kajsiju i dunju. U toku leta evidentno su prošireni zasadi jagode za oko 40 hektara najviše u Pocerini. Ove jeseni slabija je potražnja za sadnicama maline i višnje, a razlog za to je lošija ovogodišnja otkupna cena pogotovo maline. Najpre se mora povesti računa o sortnosti i zdravstvenom stanju sadnica tako da bi pri kupovini sadnica treba biti veoma obazriv i kupovati bezvirusni sadni materijali isključivo u registrovanim rasadnicima, ističe Milorad Jocković viši stručni saradnik za voćarstvo.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa