4. novembar 2021.4. nov 2021.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

64. Oktobarski salon u Narodnom muzeju Šabac

Tradicija u novom izdanju

Selekciona komisija je izvršila odabir radova za nagrade, tako da su dodeljene tri ravnopravne nagrade u kategoriji slikarstvo, skulptura i rad na papiru, kao i nagrada „Igor Belohlavek“ za mladog autora. Ovogodišnji dobitnici su: Nagrada za slikarstvo - Mina Glogovac, Nagrada za skulpturu - Đorđe Cerović, Nagrada za crtež - Irena Kuzmanović i Nagrada “Igor Belohlavek” - Aleksandar Bajunović
U Narodnom muzeju Šabac ljubitelji kreativnog stvaralaštva do 29. novembra mogu pogledati 64. izdanje najstarije gradske umetničke smotre, Oktobarskog salona.

-Ovogodišnji Salon ima veliki značaj, jer je nakon pauze ponovo obnovljen i vraćen u svoje tradicionalne okvire u formi koja je dobro poznata šabačkoj publici, ali i šire. Energija Oktobarskog salona je pokretačka i isijava entuzijazmom, a veoma smo zadovoljni odzivom autora- rekla je v.d. direktorka Narodnog muzeja u Šapcu Jovana Stojanac.

Izbor od 85 radova koje potpisuje 78 umetnika napravio je tročlani žiri u sastavu dr Dragana Kovačić, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu (predsednik žirija), dr Ana Rakić viši kustos Galerije Rajko Mamuzić iz Novog Sada i mr Željka Momirov vajar i profesor na Likovnoj akademiji u Trebinju. Kako ističu organizatori broj prijavljenih autora jedan je od pokazatelja da Salon u umetničkim krugovima uživa veliki značaj i da je likovna scena u zemlji izuzetno živa.

-Žiri je svoj zadatak obavio veoma stručno što je rezultiralo postavkom koju čini 85 radova različitih tehnika, a samim tim i poetika. Bilo je potrebno znanje i iskustvo da se postavi ovakva izložba kako bi posetioci u potpunosti uživali. Verujem da će se trend pojave mladih autora, zastupljenost afirmisanih pokazati kao dobar odabir i u narednom periodu kako bismo prezentovali deo likovne scene, ne samo grada, već čitave Srbije - istakla je kustos Narodnog muzeja i istoričarka umetnosti Tatjana Marković.

Nagrada za skulpturu
Nagrada za skulpturu poneo je Đorđe Cerović čije delo, prema oceni žirija, predstavlja uspešnu puritičku stilizaciju motiva broda, gde se redukcijom detalja i dekorativnih formi ističe snaga mašinerije broda koji ne ukazuje samo na arhetipski kontrast „nemirnog mora“ i „nemirne luke“ i podseća na „buru života“ u godini kada je zaustavljanje jednog broda zaustavilo svetsku privredu, te kroz skulpturu autor aktuelizuje svetske probleme današnjice.


Foto: "Glas Podrinja"


Selekciona komisija je izvršila odabir radova za nagrade, tako da su dodeljene tri ravnopravne nagrade u kategoriji slikarstvo, skulptura i rad na papiru, kao i nagrada „Igor Belohlavek“ za mladog autora. Ovogodišnji dobitnici su: Nagrada za slikarstvo - Mina Glogovac, Nagrada za skulpturu - Đorđe Cerović, Nagrada za crtež - Irena Kuzmanović i Nagrada “Igor Belohlavek” - Aleksandar Bajunović.
Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić istakao je na otvaranju postavke da će Grad podržati događaje i manifestacije koje doprinose kulturnom razvoju Šapca.

Nagrada za slikarstvo
Nagrada za slikarstvo pripala je Mini Glogovac za diptih „Ultra“ čiji je rad rezultat postojanog i doslednog razvijanja lične poetike koja rezultira novim poljem istraživanja utemeljenog na sublimaciji kolorističkih vrednosti.
-Nagrada znači da neko razume i shvata vaš rad i predstavlja podsticaj da otvorim neku dalju perspektivu za buduće stvari. Meni je čast i zadovoljstvo što sam u Šapcu na manifestaciji koja ima ozbiljnu tradiciju. Posebno mi je zadovoljstvo što sam kao profesor skoro 20 godina na Fakultetu primenjenih umetnosti radila sa studntima koji su potekli iz Šapca i Umetničke škole. Šabac ima posebno mesto u mom srcu.


Foto: "Glas Podrinja"


-Posebnost ovogodišnjeg Salona je to što afirmiše mlade lokalne umetnike čiji je rad stručni žiri prepoznao kao kvalitetne i vredne. Njihovom razvoju svakako je doprinela i Škola primenjenih umetnosti koja neguje mlade talente. Svesni smo da u kulturu i umetnost treba da se ulaže, te ćemo kao Grad uvek biti podrška - rekao je gradonačelnik.

Nagrada za crtež
Nagrada za crtež pripala je Ireni Kuzmanović za akvarel na papiru „S(c)ene I-IX, osmišljen kao poliptih u devet delova (kadrova) koji zajedno čije jednu vizuelno-narativnu sekvencu i predstavlja svojevrstan dijalog sa umetnošću filma. Kroz strip kadriranje i repeticiju motiva autorka podstiče emotivni odgovor kod posmatrača.


Foto: "Glas Podrinja"


Vraćanje u tradicionalne okvire Oktobarskog salona bila je ideja vodilja Narodnog muzeja u Šapcu uz saradnju sa eminentnim stručnjacima iz domena stvaralaštva. Namera je bila da žiri bude sačinjen od profesora sa umetničkih akademija iz zemlje. Kako ističe član Gradskog veća zadužen za kulturu i informisanja Miroljub Mijušković, ovogodišnja selekcija je dobar pokazatelj da umetnička scena u gradu može da se pohvali kvalitetnim autorima i da ne bi trebalo da se odstupa od tradicije koja se pokazala kao dobra.

Nagrada “Igor Belohlavek”
Nagrada “Igor Belohlavek” dodeljena je Aleksandru Bajunoviću za rad pod nazivom „Klanje pilića“. U svom obrazloženju žiri navodi da je kompleksno rešenje veštog crteža i intenzivnog kolorita bazirano na objektivnom foto realizmu koji iskosa kadrira monumentalnu žanr scenu. Estetika svakodnevnog je u kontekstu višeslojnog čitanja i dešifrovanja skrivenih značenja, te pogled u tuđ život i rad u delu se kreće od banalnog, preko korisnog i neophodnog, sve do egzistencijalnog i etičkog.
-Mnogo kvalitetnih radova na jednom mestu pokazuje kako ljudi stvaraju i rade u Šapcu i širom Srbije. Moj rad se fokusira na svakodnevicu, patrijarhalnu zaostavštinu u ruralnim sredinama i zato sam se odlučio za najjednostavniji naziv koji to najbolje ilustruje - istakao je Bajunović.


Foto: "Glas Podrinja"


-Smatram da postavka Oktobarskog salona treba da bude u tradicionalnim okvirima kako bi sugrađani mogli da sagledaju umetnička dela u prostoru na koji su navikli i u formatu koji im je dobro poznat i blizak.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa