Info

4. novembar 2021.4. nov 2021.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Česte zloupotrebe poljoprivrednih subvencija

Počinioci će biti strogo sankcionisani

„Prethodnih godina intenzivno radimo na uspostavljanju efikasnog sistema isplate subvencija kao bi na sistemski način omogućili da novac izdvojen iz budžeta Republike Srbije za razvoj poljoprivredne proizvodnje stigne u prave ruke - vredne ruke poljoprivrednika koji će znati kako da ga usmere u razvoj svojih gazdinstava“, navodi direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović
Prema podacima saopštenim na okruglom stolu “Kako se troši budžetski novac u poljoprivredi” do sada je uhapšeno 180 osoba zbog zloupotreba subvencija u poljoprivredi. Iako većina proizvođača poštuje propisana pravila za dobijanje subvencija od strane resornog Ministarstva ima i onih koji na prevaru pokušavaju da steknu finansijsku dobit kroz podsticaje. Nadležni ističu da će počinioci ovakvih dela biti strogo sankcionisani, bez obzira da li se radi o poljoprivrednim proizvođačima, preduzetnicima i pravnim licima, ili zaposlenima u državnim organima. Direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović za Glas Podrinja govorila je najčešćim zloupotrebama podsticaja, formiranju radne grupe pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i sistemskom rešenju.

U prethodnom periodu zabeležen je veliki broj zloupotreba, ili pokušaja da se dođe do sredstava iz državnog budžeta/fondova preko falsifikovanih računa i otpremnica, te je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pozvalo građane da pošalju sve relevantne informacije o potencijalnim zloupotrebama. Na koji način nesavesni proizvođači pokušavaju da dobiju novčana sredstva?
Intenzivnim dopunskim administrativnim i terenskim proverama koje se od početka ove godine vrše u okviru sistema isplate subvencija u poljoprivredi, ustanovljeno je da je izsvestan broj korisnika pokušao da ostvari pravo na subvenciju uz falsifikovanu dokumentaciju. Reč je, u većini slučajeva, o neispravnim računima ili fiskalnim računima, dokazima o prenosu novčanih sredstava, poput izvoda iz banke, čak i otpremnicama i garantnim listovima za opremu i mehanizaciju za koju se inspekcijskim nadzorom utvrdilo da uopšte nije kupljena. Takođe, bilo je i slučajeva preprodaje kupljene mehanizacije, što nije u skladu sa propisanim uslovima.

U kom segmentu je primećeno najviše zloupotreba kada su subvencije u pitanju?
Najveći broj zloupotreba uočen je u merama ruralnog razvoja kojima se podstiče nabavka poljoprivrednih mašina i mehanizacije, što i jesu mere koje privlače najveću pažnju naših poljoprivrednika, čija prava na pravednu isplatu subvencija upravo želimo da zaštitimo. Neophodno nam je i njihovo strpljenje i razumevanje, jer će sam proces rešavanja uočenih zloupotreba u narednom periodu usporiti i proces isplate subvencija. Međutim, na duge staze, biće uspostavljen sistem kontrole koji će znatno rasteretiti proces isplate subvencija, a samim tim skratiti put sredstava do krajnjih korisnika.

Kada se prevara otkrije počinioci su sankcionisani, ali njihova dela utiču na proizvođače koji savesno i namenski koriste pomoć. Kako Uprava za agrarna plaćanja može da sankcioniše ovakva dela i da li je neophodna koordinirana saradnja sa drugim državnim institucijama?
Prethodnih godina intenzivno radimo na uspostavljanju efikasnog sistema isplate subvencija kao bi na sistemski način omogućili da novac izdvojen iz budžeta Republike Srbije za razvoj poljoprivredne proizvodnje stigne u prave ruke - vredne ruke poljoprivrednika koji će znati kako da ga usmere u razvoj svojih gazdinstava. Nastojimo da ispravimo sve uočene nedostatke, te smo nakon uvođenja reda u proces obrade zahteva, krenuli u proces rešavanja nepravilnosti koje su primećene u izvesnom broj zahteva samom administrativnom proverom.

U martu mesecu je na nivou Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede formirana radna grupa sa jasnim zadatkom rešavanja problema zloupotreba u ostvarivanju prava na subvencije. Angažovani su svi kapaciteti inspekcija u okviru Ministarstva i inspekcijski nadzori podnosilaca koji su zahtevali maksimalne iznose podsticaja u okviru jedne mere vršen je i pre i posle isplate. Ukoliko se inspekcijskim nadzorom utvrdi određena nepravilnost korisnik je u obavezi da vrati sredstva, njegovo gazdinstvo odlazi u pasivan status bez prava na ostvarivanje drugih subvencija u narednom periodu i protiv njega može biti podneta krivična prijava. Takođe, uspostavljena je intenzivna operativna saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova. Na taj način omogućeno je sankcionisanje utvrđenih nepravilnosti, što će u narednom periodu, uz redovan inspekcijski nadzor, delovati i preventivno i smanjiti broj pokušaja nesavesnog korišćenja subvencija.

Na okruglom stolu “Kako se troši budžetski novac u poljoprivredi” iznet je podatak da je oko 180 osoba pokušalo malverzacije, ali da to nisu samo poljoprivrednici, već i neka preduzeća i privredna društva.
Kako sam već navela, nameravamo da stanemo na put svim aktivnostima koje su na štetu naših korisnika - poljoprivrednih prozvođača i prerađivača, ali i ostalih građana i budžeta naše zemlje kojim treba domaćinski raspolagati. Počinioci ovih dela, bilo oni korisnici subvencija - individualni poljoprivredni proizvođači, preduzetnici i pravna lica, ili zaposleni u državnim organima biće strogo sankcionisani.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa