4. novembar 2021.4. nov 2021.
Foto: MUO

Foto: MUO

POSETA PROKUPLjU

Saradnja Mačvanskog i Topličkog okruga

Podvučen značaj ponovnog uspostavljanja bratskih i prijateljskih odnosa, povezivanja grada Prokuplja, opštine Bogatić, građana Toplice i Mačve
U okviru svečanosti povodom oslobođenja grada Prokuplja u Prvom svetskom ratu načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac i delegacija opštine Bogatić boravili su 29. i 30. oktobra 2021. godine u poseti Topličkom upravnom okrugu i gradu Prokuplju, sedištu Upravnog okruga.
Domaćini posete bili su načelnik Topličkog upravnog okruga Zlatan Miljković sa saradnicima, a u ime grada Prokuplja gradonačelnik Milan Anđelković i predsednik Skupštine grada Dejan Lazić .
Reč je o nastavku saradnje koja je započela 08. septembra 2021. godine u Badovincima povodom obeležavanja Noćne krvave bitke na Drini u kojoj je Toplički gvozdeni puk izvojevao pobedu u Velikom ratu i sačuvao narod Mačve od uništenja.

Delegacija grada Prokuplja tom prilikom je boravila u Badovincima na obeležavanju godišnjice velike bitke. Dogovoreno je da se u narednom periodu saradnja dva Upravna okruga i dve lokalne samouprave intenziira ne samo u negovanju tradicije Topličkog gvozdenog puka već i unapređenju ekonomske, privredne,kulturne i svake druge saranje.
Poseta je započela u petak 29. oktobra radnim sastankom koji je održan u Gradskoj kući, na kome su razmenjena iskustva u pogledu društveno-ekonomskog razvoja, privrednog ambijenta i daljih razvojnih planova Prokuplja i Bogatića. Razgovarano je o mogućnostima i oblicima saradnje i zajedničkog delovanja.

Foto: MUO


Narednog dana je usledio obilazak Spomen obeležja posvećenog Gvozdenom puku i polaganje venaca. Predstavljene su istorijske, kulturne i turističke znamenitosti grada Prokuplja, Narodni muzej Toplica, spomen soba Gvozdenog puka i srednjevekovno utvrđenje na brdu Hisar. Upriličena je i poseta uspešnim privrednim subjektima koji posluju na području grada Prokuplja.
Načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac i predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović zahvalili su se domaćinima na gostoprimstvu koje je prilikom posete ukazano. Istaknut je značaj ponovnog uspostavljanja bratskih i prijateljskih odnosa, povezivanja grada Prokuplja, opštine Bogatić, građana Toplice i Mačve. Čelni ljudi Topličkog upravnog okruga i grada Prokuplja upoznati su sa trenutnim aktivnostima i potencijalima sa kojima raspolaže opština Bogatić, a pućen je zvaničan poziv za posetu Mačvanskom upravnom okrugu i opštini Bogatić.

Nakon dvodnevnog boravka zaključeno je da se pokrene inicijativa o bratimljenju grada Prokuplja i opštine Bogatić. Vezuje ih slavna prošlost i zahvalnost Mačve na junaštvu Topličkog gvozdenog puka i žrtve koje su date za slobodu, ali i razvoj privrede i brojni oblici saradnje u cilju sveukupnog napretka ne samo Toplice, Mačve, već i čitave Srbije.
Aktivnosti u realizaciji postavljenih ciljeva nastaviće se u narenom periodu još intenzivnije uz svesrdnu podršku Topličkog i Mačvanskog upravnog okruga.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa