25. novembar 2021.25. nov 2021.
Izveštaj sa voda
RIBOLOV

Izveštaj sa voda

Odlično je radila štuka, uglavnom na kedera ali i na varalicu. Na reci Savi, na otokama oko Drine kao i na šljunkarama uspešno je lovljena bela riba fider tehnikom, dok je na Mišarskoj šljunkari lovljena babuška na plovak
U proteklom periodu došlo je do opadanja vodostaja na svim rekama što je rezultiralo lakšim obavljanjem sportskog ribolova te su i rezultati ribolovaca bili bolji. Zastupnik sportsko-ribolovačkog kluba „Bistro“ Aleksandar Jovanović rekao je kakva je situacija bila na vodama u protekle dve nedelje.

Odlično je radila štuka, uglavnom na kedera ali i na varalicu. Na reci Savi, na otokama oko Drine kao i na šljunkarama uspešno je lovljena bela riba fider tehnikom, dok je na Mišarskoj šljunkari lovljena babuška na plovak.

Kada je u pitanju smuđ i on je bio aktivan. Lovljeni su i veći primerci, preko 5 kilograma, kako na varalicu tako i na „muvanje“. Bandar je odlično lovljen na Mišarskoj šljunkari, uglavnom su se koristile male silikonske varalice.

U proteklom periodu došlo je do opadanja vodostaja na svim rekama što je rezultiralo lakšim obavljanjem sportskog ribolova te su i rezultati ribolovaca bili bolji


Ostale riblje vrste su zbog temperature koja se spustila ispod deset stepeni prestale da budu aktivne. Som i šaran nisu lovljeni.

Izvod iz zakona o ribarstvu
Nezakonit ribolov je krivično delo (definisano članom 277 krivičnog zakonika RS)

- Ko lovi ribu ili druge vodene životinje u vreme lovostaja ili u vodama u kojima je lov zabranjen kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do 6 meseci.

- Ko lovi ribu ili druge vodene životinje eksplozivom, električnom strujom, otrovom, sredstvima za omamljivanje ili na način štetan za razmnožavanje tih životinja ili kojim se te životinje masovno uništavaju, kazniće se zatvorom do 3 godine.

- Kaznom iz stava 2 ovog člana kazniće se i ko lovi ribu ili druge vodene životinje veće biološke vrednosti ili u većoj količini ili pri lovu uništi veću količinu riba ili drugih vodenih životinja.

- Lov ribe u lovostaju kazna 5.000,00 din.



- Protivzakonito stavljanje u promet ribe kazna 5.000,00 din

- Pecanje bez važeće ribolovne dozvole kazna 2.000,00 din.

- Lice koje ne pokaže isprave i dozvolu za ribolov i neomogući čuvarima da izvrše pregled ulova, sredstava i alata za ribolov kazna 2.000,00 din.

- Posedovanje ribolovnog alata bez dozvole (bubnjevi,mreže) kazna 2.000,00 din

- Hvatanje ribe mrežom kazna 5.000,00 din uz oduzimanje sredstava i alata koji se pronađe kod lica koje krši zakon.
Ž.P.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa