2. decembar 2021.2. dec 2021.
„Niče“ Thermen park
NA PROSTORU NEUSPELOG PROJEKTA IZGRADNjE MAČVANSKE BANjE U DUBLjU

„Niče“ Thermen park

Nova bušotina termalne vode treba da potvrdi ranija istraživanja o ogromnim količinama geotermalne energije u utrobi plodne mačvanske ravnice
Zahvaljujući inicijativi i upornosti Gorana Vuletića iz Šapca, direktora preduzeća Thermen park doo Dublje sa sedištem u ulici Đenerala Draže Mihailovića, broj 16, nastalog 2015. godine, na prostoru od 5,5 hektara u gotovo samom centru mačvanskog sela Dublja, gde je bila lokacija neizgrađene banje, u toku su radovi na pretvaranju ovog terena, zajedno sa već izgrađenim i ruiniranim objektima u Themen park.

Budućim komleksom predviđene su: sportsko rekreativna, zdravstvena i zonea smeštajnih kapaciteta, a sve na bazi geotermalnih izvorišta, ranije otkrivenih u utrobi plodne mačvanske oranice. Naučnim istraživanjem je utvrđeno da su tu baš najveći rezervoari i izvorišta termalne vode, čija temperatura dostiže i svih 100 stepeni na Celzijusovoj skali.

-U odnosu na mnoga druga slična mesta u Srbiji, istraživanjem i formiranjem bušotina dokazano je da je u Dublju najmanja dubina same lekovite vode 350 metara. Izuzetnog je kvaliteta, a najpogodnija za lečenje kožnih bolesti. Utvrđena je akumulacija iste i potvrđeno da postoji konstantno dopunjavanje krečnjačkih rezervoara, kaže Vuletić.

Njegovo preduzeće trenutno radi novu bušotinu i uređenje čitavog prostora.
Opština Bogatić je 2017. godine uradila detaljan regulacioni plan, pod nazivom „Radna zona Dublje“.



Ovim povodom donete su i određene odluke o gradnji na pomenutom prostoru.
Preduzeće Thermen park je od Ministarstva rudarstva i energetike pribavilo dozvolu za izvođenje hidrogeoloških istraživanja na izvorištu u Dublju, a rešenje je naglašava Vuletić izdato 28. O4 2021. godine.

-Tako su pomenuti radovi počeli u rano proleće 2021. godine sa ciljem dobijanja novog izvorišta termalne vode, naglašava naš sagovornik i dodaje: „Naša prvobitna namera je bila izgradnja gerontološkog centra, kao i specijalne bolnice za rehabilitaciju uz druge zdravstvene, sportske i rekreativne objekte, kao i velnes-spa centra. U okviru pomenutog planiran je ugostiteljsko uslužni centar koji bi se sastojao od restorana, hotelskog smeštaja, kao i smeštaja u novoizgrađenim bungalovima. Planirana je i izgradnja dečjeg akva parka, kao i velikog olimpijskog bazena u čijem bi okruženju bilo izgrađena dva hidromasažna bazena sa termalnom vodom različite temperature.“
Po Vuletićevim rečima pomenutim planom otvorene su i mogućnosti za razvoj ostalih delatnosti. Prvenstveno misli na stakleničku proizvodnju, a dozvoljeno je po želji investitora i vlasnika izgradnja svih pomoćnih i pratećih objekata za sličnu vrstu proizvodnje, koji nisu opasni za životnu sredinu.

Imajući u vidu ogromne kapacitete geotermalne energije, moguća je njena upotreba u vidu toplotne i električne. Dozvoljeno je i postavljanje proizvodnih objekata za prehrambenu namenu, kao što su sušare i destilerije koje koriste geotermalnu energiju.

-Otvoreni smo za saradnju sa potencijalnim domaćim i stranim investitorima koji već iskazuju svoje pozitivno mišljenje i želju za saradnjom. U razgovorima smo sa nekima iz Mađarske i Slovačke. Naravno to ne isključuje mogućnost uključenja domaćih kompanija, kaže Vuletić izražavajući uverenje da Dublje može ubrzo postati centar banjskog turizma u Srbiji.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa