2. decembar 2021.2. dec 2021.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

ZAVRŠETAK RADOVA NA NOVOJ KOTLARNICI NA BIOMASU NA LETNjIKOVCU

Obnovljivi izvori energije su budućnost

“Postoji mogućnost da se i individualna domaćinstva u narednom periodu priključe i da smanjimo emitovanje štetnih gasova u atmosferu” izjavio je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić. “Ono što Šabac dobija od ovog projekta jeste ova kotlarnica na biomasu. Pored toga i solarne panele, ali možda i najvažnija je Akademija za obnovljive izvore energije” rekao je predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić
Nova kotlarnica na biomasu, na Letnjikovcu, biće puštena u rad za dvadesetak dana. Kotlarnica se nalazi u dvorištu Centra za stručno usavršavanje. Nov kotao i dogradnja kotlarnice na biomasu finansiraju se sredstvima iz projekta prekogranične saradnje “Biosol”, u kom Šabac učestvuje zajedno sa Novom Gradiškom.

Završetak radova u petak su posetili gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić i predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić.

-Imali smo kotlarnicu snage 0,5 megavata, a sada smo napravili novu toplotnu stanicu sa novih 0,5 megavata. Sve javne ustanove na Letnjikovcu su priključene na toplanu na obnovljive izbore energije. Stvaramo od ovog dela grada energetsko ostrvo koje je samoodrživo. Na zgradi Osnovne škole “Stojan Novaković” i na CSU su stavljeni solarni paneli, imamo toplotne pumpe, toplanu na biomasu, a u parku imamo neke instalacije gde deca u Akademiji za obnovljive izvore energije mogu o tome da se obuče.

Foto: "Glas Podrinja"


Važno je da pokažemo da su nam zaštita životne sredine i energetska efikasnost naših javnih objekata jako bitni. Ovo je samo jedan od primera kome treba da težimo u čitavom gradu, zato što su zaštita životne sredine i obnovljivi izvori energije budućnost. Ovim projektom biće uključeni kako CSU i škola, koji su već na ovom sistemu, tako i ambulanta, mesna zajednica, dve predškolske ustanove, kuhinja i Trening centar koji je u sklopu CSU. Postoji mogućnost da se i individualna domaćinstva u narednom periodu priključe i da smanjimo emitovanje štetnih gasova u atmosferu. Od Šapca pravimo grad budućnosti i ovo je jedan od dobrih primera gde to radimo pomoću sredstava iz Evropske unije, rekao je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.

Ukupna vrednost projekta je 980.000 evra, a 480.000 pripada Šapcu, koji je i nosilac projekta. Prejekat je počeo 2014. godine.

-Drago mi je da ovaj projekat prekogranične saradnje privodimo kraju. Imali smo niz izazova, a najveći je korona koja nas je zadesila. Neke stvari smo morali da prolongiramo, ali ono što je najvažnije je da su i hrvatska i naša strana uspele da sve projekte privedu kraju. Ono što Šabac dobija od ovog projekta jeste ova kotlarnica na biomasu. Pored toga i solarne panele, ali možda i najvažnija je Akademija za obnovljive izvore energije. To je izuzetno važno kako bi naša deca mogla praktično da vide značaj obnovljivih izvora energije i modele na kojima će moći praktično da uče. Takođe smo iz ovog projekta dobili i jedno električno vozilo, koje je prvo koje je imala neka lokalna samouprava u Srbiji, rekao je Nemanja Pajić.
M.M.

Najnoviji broj

16. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa