2. decembar 2021.2. dec 2021.
Godina slobode za frilensere
POSTOJEĆI MODEL OPOREZIVANjA OSTAJE DO NOVIH PRAVILA

Godina slobode za frilensere

Frilenseri, napokon, mogu da odahnu. Bar godinu dana. Na nedavno održanoj Narodnoj Skupštini usvojen je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana kojim je važeći poreski model produžen do kraja 2022. godine. To znači da taj zakon koji je usvojen u maju ove godine, prestaje da važi 31. decembra, a y novom zakonu koji počinje sa primenom 1. januara stoje isti uslovi. 0 čemu, zapravo, radi?

Poslednjih godina, u Srbiji je znatno porastao broj zaposlenih radnika na internetu. Oko 100.000 frilensera za svoje poslove primaju uplate od firmi iz inostranstva. U žiži javnosti su od kadaje Poreska uprava započela pokretanje postupka utvrđivanja poreske obaveze. Oko 40.000 „slobodnjaka“ dobilo je rešenje da uplati porez i to pet godina unazad, što je izazvalo ogromno nezadovoljstvo i uporne pregovore sa Vladom Republike Srbije.

Miloš Lukić, ovlašćeni knjigovođa, za Glas Podrinja kaže da je problem sa frilenserima nastao usled nepreciznosti poreskih propisa o novim poslovima u Srbiji koji nisu predviđeni postojećim zakonima o porezu na dohodak građana.

-Odgovorni za ovu situaciju su guverner Narodne banke Srbije, koji nije primetio da po tom osnovu dolazi enormno veliki devizni priliv, kao i ministar finansija koji nije signalizirao da se problem reši na vreme. Frilenseri su fizička lica koja rade za strane firme i koja su, po osnovu svog rada, ostvarivali prihod na koji bi trebalo da plate 10% poreza. Dve stvari su ovde bitne. Prvo, da li su imali ugovor sa fizičkim, ili pravnim licima sa kojima sarađuju i drugo, da li mi sa zemljama iz kojih potiču stranci sa kojima oni sarađuju imamo ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.
Očito je da je najpre trebalo ustanoviti prirodu poslovnih odnosa i utvrditi da li su strani poslodavci plaćali poreze na ostvarene troškove, tačnije, na prihode frilensera. Ukoliko postoji ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, 10% poreza umanjuje se za onaj procenat koji je isplatilac prihoda (stranac) plaćao po osnovu isplate.

Na meti su bili svi koji nisu uplaćivali penziono i zdravstveno osiguranje i normirane troškove pet godina unazad sa zateznim kamatama. Reč je o ozbiljnim ciframa. Prvobitni zakon je dozvoljavao 20% normiranih troškova, a sledeći ih je povećao na 43%.

Frilenseri su protestovali. Posle prvog razgovora sa Vladom, otpisane su kamate i doneta je odluka da se dug vraća pet godina na šezdeset rata. Nakon drugog pregovora, dug je reprogramiran na deset godina. No, frilenseri nisu odustali. Poslednja bitka možda nije donela rešenje, ali je omogućila dodatno vreme i prostor za nove pregovore. Vlada je sa udruženjima frilensera dogovorila da postojeći model oporezivanja nastavi da se primenjuje do stupanja na snagu novih pravila. Priča o „slobodnjacima“ odlaže se za narednu godinu.

-Do tada ćemo raditi na tome da nam bude samo bolje. Produženje trajanja ovog povoljnog poreskog modela samo nas približava cilju kojem težimo - da frilenseri ne smeju biti opterećeni davanjima kojima se ugrožava njihov opstanak. Radnici na internetu pristaće samo na ona davanja državi koja su srazmerna tome što nama država daje i omogućava. Ostaje nam nastavak borbe ka tom cilju - zakonskom i poreskom modelu koji će biti održiv i trajan, kažu iz Udruženja radnika na internetu.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa