27. jul 2023.27. jul 2023.
Za podsticanje preduzetništva  kroz razvojne projekte 900 miliona dinara bespovratnih sredstava

Za podsticanje preduzetništva kroz razvojne projekte 900 miliona dinara bespovratnih sredstava

Ministarstvo privrede Srbije raspisalo je u ponedeljak, 24. jula, javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u ovoj godini, prenosi Beta. Programom je opredeljeno 900 miliona dinara bespovratnih sredstava, a preostali iznos investicionog ulaganja privrednih subjekata finansirati iz kredita Fonda za razvoj, istakao je ministar finansija Siniša Mali, koji je preuzeo ovlašćenja ministra privrede do izbora novog ministra.

Programom je predviđeno da preduzetnici, mikro, mali i srednji privredni subjekti i zadruge koji zadovolje uslove mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u iznosu do 20 odsto bespovratnih sredstava od vrednosti investicionog ulaganja, odnosno do 30 odsto za privredne subjekte koji pripadaju trećoj ili četvrtoj grupi razvijenosti, dok će se preostali iznos vrednosti projekta finansirati iz povoljnih kredita Fonda za razvoj.

Iznos bespovratnih sredstava ne može biti manji od 75.000 dinara za preduzetnike, odnosno 250.000 dinara za pravna lica, dok za maksimalni iznos od 12.500.000 dinara mogu da konkurišu brzorastući privredni subjekti.

Iznos bespovratnih sredstava ne može biti manji od 75.000 dinara za preduzetnike, odnosno 250.000
dinara za pravna lica, dok za maksimalni iznos od 12.500.000 dinara mogu da konkurišu brzorastuć
i privredni subjekti


Sredstva su namenjena za kupovinu, izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju, investiciono održavanje proizvodnog, skladišnog ili poslovnog prostora u sastavu proizvodnog, dok privredni subjekti koji se bave IT i visokotehnološkim uslugama mogu kupiti i poslovni prostor, koji ne može biti kupljen od drugog privrednog subjekta, sem u slučajevima da se kupuje nov ili duži vremenski period nekorišćen prostor. Opredeljena su i za kupovinu novih ili polovnih (do pet godina starih) mašina i opreme, uključujući alate, kao i za dostavna vozila za prevoz sopstvenih proizvoda i druga transportna sredstva koja se koriste u procesu proizvodnje, mašine i opremu za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata sopstvene proizvodnje, nabavku softvera i računarske opreme, trajna obrtna sredstva, koja mogu da čine najviše 10 odsto ukupnog ulaganja.

Ministarstvo privrede i Fond za razvoj program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte sprovode od 2017. godine. Javni poziv je otvoren dok iznos traženih bespovratnih sredstava ne premaši iznos raspoloživih sredstava za sprovođenje Programa uvećan za 20 odsto, koliko je prosečan procenat odbijenih, kao i odustalih zahteva pre rešavanja u prethodnim godinama, a najkasnije do 31. decembra.
G.P.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa