27. jul 2023.27. jul 2023.
Foto: Biblioteka šabačka

Foto: Biblioteka šabačka

Likovna kolonija Nakučani oragnizovala programe za najmlađe

Mališani u svetu umetnosti

Ovogodišnja Likovna kolonija Nakučani okupila je stvaraoce iz Srbije, Makedonije i Bugarske. Umetnici su stvarali u ambijentu porte Crkve Svetog Jovana Preteče, koja je i organizator Kolonije uz podršku grada Šapca i finansiranje projekata u kulturi.

Učesnici Likovne kolonije su na Petrovdan započeli sa radom i narednih dana stvarala u Nakučanima. Pored afirmisanih umetnika iz različitih zemalja umetnika, organizatori su uključili i najmlađe u svet stvaralaštva. Poseban akcenat bio je na najmlađima, budućim stvaraocima i umetnicima.
Predstavljeni su radovi sa internacionalnog konkursa pod nazivom “Dobročinstvo” u okviru istoimene postavke, a uz izložbu mališani su imali priliku da uživaju u lutkarskoj predstavi, kreativnoj radionica za decu u organizaciji Biblioteke šabačke. Aktivnosti su realizovane u porti crkve u Nakučanima.

- Sa velikim zadovoljstvom svoj doprinos daje i Odeljenje za decu Biblioteke šabačke. Već drugu godinu za redom u okviru nakučanske kolonije se održavaju radionice za decu. U divnom ambijentu letnjikovca ispred nakučanske crkve, bibliotekarke Biljana Bogojević i Aleksandra Erdevički Tomić odigrale su lutkarsku predstavu „Bajka o Bibliši i Biblini“ i održale kreativnu radionicu na kojoj su deca uživala stvarajući maštovite kreacije od hladnog porcelana. Sreća i zadovoljstvo su krasili ovo dvosatno druženje – istakli su iz Biblioteke šabačke i naglasili da ova ustanova kulture zajedno sa koordinatorkom Milicom Ilić organizuje i Interkontinentalni onlajn likovni konkurs za decu - „Dobročinstvo“.

-Tema je i ove godine bila zanimljiva mališanima i stiglo je preko 100 veoma maštovitih i kreativnih likovnih radova. Odabrano je 15 crteža koja su dobila pohvalu žirija a radovi su stizali iz Japana, Amerike, Švedske, Nemačke, Makedonije, Bugarske, Republike Srpske i Srbije. Na svečanom otvaranju u sredu 12. jula 2023. uručene su pohvale i zahvalnice od strane žirija, koji su činile Jelena Pjevac Nenadović i Aleksandra Erdevički Tomić. Ovogodišnji likovni konkurs je raspisan u čast obeležavanja 190 godina od prve pozorišne predstave koja je održana u Nakučanima po starozavetnom tekstu „Žertva Avramova“.
G. P.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa