1. februar 2024.1. feb 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Povodom školske slave

Svetosavska akademija u OŠ „Laza K.Lazarević“

Njegovo preosveštenstvo episkop šabački Jerotej služio je obred sečenja slavskog kolača
Svetosavska akademija povodom školske slave održana je u subotu u OŠ „Laza K. Lazarević“ u Šapcu. Njegovo preosveštenstvo episkop šabački Jerotej služio je obred sečenja slavskog kolača. Kako je istakao, „na naš narod, na naše školstvo, Sveti Sava je ostavio veliki trag, jer je upravo on kroz osnivanje i ustanovljavanje srpske crkve osnovao i srpsku prosvetu“.

Foto: "Glas Podrinja"


Nosilac duha svetosavskog
-Sveti Sava je sve što je propovedao sam u životu praktikovao i prosvećivao naš narod i pisanom i usmenom rečju, što vidimo i iz njegove besede o hrabroj veri koju je izgovorio pre više od 800 godina u manastiru Žiči. Osim toga, bio je jedan od prvih pisaca srpskih, utemeljitelja književnosti srpske. Upravo to njegovo prosvetiteljstvo kasnije se negovalo i pronosilo kroz tradiciju našeg naroda.
Ličnost po kojoj nosi ime ova škola, Laza Lazarević, bio je nosilac tog duha svetosavskog, što najbolje vidimo u njegovim pripovetkama. Upravo on tu opisuje taj pravoslavni način življenja, pravoživlje, što je u stvari izraz naše pravoslavne vere, čiji program je Sveti Sava davno, pre Laze, bio izgovorio u manastiru Žiča- rekao je episkop šabački Jerotej.

Dečiji hor OŠ „Laza K. Lazarević“ koji čine učenici četvrtog razreda, predstavio se Svetosavskom himnom, pesmama „Točak života“, „Zavet“, „Svetosavsko zvonce“, „Svetlo u tami“.

Foto: "Glas Podrinja"


Program iz tri dela
-Pesme su solističke, uz instrumentalnu pratnju i u „a kapela“ stilu. Vežbali smo, pripremali smo se, bili smo istrajni i verujem da je publika ovog divnog svetosavskog dana bila raspoložena da nas sasluša i da smo bili dostojni njihove pažnje- rekla je profesorka muzičkog Snežana Ranković Đerić.

Prigodan program priredili su svi đaci sa svojim profesorima.
-Kod nas su uvek tradicionalno domaćini slave odeljenske starešine učenicima četvrtog i osmog razreda, a već krajem oktobra počinju pripreme za program. Naša akademija je podeljena na tri segmenta. Imali smo hor koji je izveo duhovnu i etno muziku, dramski deo koji su pripremili domaćini, učenici četvrtog i osmog razreda i folklorni deo koji je prošle godine koleginica Milica Predić u našoj školi obnovila. Velika je čast što smo ugostili njegovo preosveštenstvo episkopa šabačkog gospodina Jeroteja- rekao je nastavnik verske nastave Igor Bošković.

Foto: "Glas Podrinja"


U ulozi sveštenika našao se Mladen Jeremić.

-Ispričao sam nešto o Svetom Savi. On je bio najmlađi sin velikog župana Stefane Nemanje. Nije želeo da bude vladar, ceo život je posvetio Bogu i rodu. Sve što je radio postoji i danas, crkva, škole, knjige- naglasio je Mladen.

Foto: "Glas Podrinja"


Takođe, u Lazinoj galeriji postavljena je izložba slika i ikona koje su radili učenici viših razreda.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa