27. jul 2023.27. jul 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

KAPITALNI PROJEKAT MINISTRARSTVA INFORMISANjA I TELEKOMUNIKACIJA

Pocerski Metković dobio optički internet

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihajlo Jovanović i generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić sa gradonačelnikom Šapca dr Aleksandrom Pajićem obišli su izdvojeno odeljenje Osnovne škole „Laza K. Lazarević“ u Pocerskom Metkoviću, gde je uvedena optička mreža u okviru Projekta izgradnje širokopojasne infrastrukture u ruralnim predelima Republike Srbije koju organizuje resorno ministarstvo.

- Danas u Pocerskom Metkoviću obeležavamo mali jubilej – ovo je trideseto selo koje je dobilo brzi internet u okviru kapitalnog projekta Ministarstva informisanja i telekomunikacija. Nama je cilj da do kraja 2025. godine sva sela u Srbiji budu povezana na brzi internet i zato smo obezbedili sredstva u iznosu od preko 100 miliona evra za izgradnju optičke infrastrukture. Do kraja 2025. izgradićemo oko 4.700 kilometara optike da bismo u više od 700 sela u Srbiji povezali isturena odeljenja osnovnih škola i omogućili brzi internet u preko 120 hiljada domaćinstava, istakao je ministar Jovanović i dodao da je ovo leto iskorišćeno kao velika radna akcija - U toku je izgradnja optičke infrastrukture u 75 sela u Srbiji, do kraja ove godine završićemo prvu fazu koja obuhvata oko 125 sela.

Foto: Glas Podrinja


Direktor Telekoma Srbija izrazio je veliko zadovoljasto i zahvalnost ministru i Vladi Srbije zbog ovog projekta koji pokriva ruralna područja.

- Telekom Srbija do sada je uložio preko 500 miliona evra u izgradnji optičke mreže i oko 1,4 miliona domaćinstava već ima mogućnost brzog interneta u gradovima. Zahvaljujući ovom projektu Vlade Srbije, pokrivamo i udaljena sela optikom. Do 2025. godine, postavićemo Srbiju u rang najrazvijenijih zemalja sa optičkim internetom, koji je preduslov budućeg razvoja Četvrte industrijske revolucije. Zahvaljujem i svim meštanima koji su pokazali veliko interesovanje za naše usluge, istakao je direktor Lučić.

Gradonačelnik Pajić izrazio je zahvalnost zbog činjenice da se Pocerski Metković našao među prvih 30 sela koja su dobile brzi internet, zahvaljujući projektu Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

“Postoji nekoliko razloga za brzi internet u Srbiji. Prvi je eUprava, gde smo, kao država, napravili velike rezultate. Građani mogu da komuniciraju sa javnom upravom putem mobilnog telefona, ili računara, mnogi upisuju svoju decu u škole i vrtiće putem interneta, koriste uslugu eAgrar, elektronski poručuju izvode iz matičnih knjiga... Drugi veliki razlog je taj što i najmanja isturena odeljenja osnovnih škola mogu da budu prikačena na internet, što omogućava digitalnu nastavu i digitalne udžbenike, kao i programiranje i časove informatike i računarstva na isti način koji imaju deca u velikim gradovima. Treći bitan razlog je elektronska trgovina koja omogućava da se pokrene posao i u selima, što će doprineti odluci mnogih da ostanu na selu i rade putem interneta, da na taj način prodaju poljoprivredne i druge proizvode. Četvrti razlog je što zahvaljujući Telekomu Srbije koji je naš partner i koji nas prati u celom ovom projektu, meštani u selima dobijaju na stotine televizijskih kanala, mogućnost da prate kulturne, sportske i druge sadržaje i da uživaju u svim mogućnostima koje donosi Četvrta industrijska revolucija.”
(Ministar informisanja i telekomunikacija Mihajlo Jovanović)



- Ovim povodom, školi „Laza K Lazarević“ Ministarstvo je doniralo projektor i laptop u cilju lakšeg praćenja nastave. Meštani Pocerskog Metkovića od sada imaju mogućnost korišćenja usluge brzog interneta sa protokom preko 100Mb/s u sekundi. Ovim još jednom pokazujemo da nam je podjednako važan kako razvoj grada, tako i sela. Uskoro će čitava teritorija grada Šapca biti pokrivena brzim internetom, istakao je gradonačelnik Pajić i dodao - Zajedno sa svojom državom nastavljamo da radimo u interesu svih građana.

Direktor škole „Laza K Lazrević“ Milan Blagojević izrazio je zahvalnost zbog projekta „koji je višestruko značajan za sve učenike škole, kao i meštane sela, za bolji i produktivniji rast privrede“.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa