27. jul 2023.27. jul 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

OLUJNO NEVREME NANELO ŠTETE I NA PODRUČJU KOCELjEVAČKE OPŠTINE

Stradali krovovi, objekti, usevi...

Prošle nedelje nevreme praćeno olujnim vetrom i kišom nije zaobišlo ni područje koceljevačke opštine. U subotu uveče pod udarima vetra stradali su krovovi, padala drveća, ograde ali i zidovi objekata. Načinjena je šteta i na elektro mreži pa su bez struje bili potrošači u pojedinim selima. Nevreme je nanelo veliku štetu i poljoprivrednim usevima. Ekipe vatrogasno-spasilačke jedinice intervenisali su u Ljuticama gde je grom udario u dimnjak jedne porodične kuće, ali je zahvaljujući pravovremenoj reakciji nadležnih požar brzo lokalizovan.

–Nevreme je protutnjalo gotovo celom teritorijom opštine i za kratko vreme pričinilo veliku štetu. Bez struje su ostali meštani u Batalagama kao i u Ćukovinama gde je prekid trajao od 16-18 sati. Poteškoća je bilo i u privredi jer je napon bio ispod 220 volti- istakao je predsednik opštine Dušan Ilinčić koji je podsetio da ova lokalna samouprava još uvek nije u potpunosti sagledala štete od majskih i junskih poplava a već se suočava sa novim problemima i posledicama olujnog vetra.

ŠTETA OD POPLAVA PREMAŠILA 500 MILIONA DINARA
Popis štete od bujičnih poplava se privodi kraju i već je izvesno da iznosi preko 500 miliona dinara.
Prošlog četvrtka Koceljevu je posetio direktor JP “Srbijavoda” Goran Puzović koji je izrazio razumevanje za probleme i izazove sa kojima se ova opština godinama, pa i decenijama unazad suočava.
–Razgovarali smo i o nekim novim rešenjima koji bi trebali da doprinesu prevazilaženju problema i da učinimo ovo područje što je moguće bezbednijim. Govorili smo i o Lukincu koji je u proteklom periodu načinio ozbiljnu štetu. Posebno je ona vidljiva na magistralnom putu od Koceljeve prema Ubu, kod raskrsnice, gde je mostić ili propust u momentu bujičnih poplava bio praktično brana, jer je sva voda koja se akumilirala u Lukinac podbijala pod taj propust a onda se širila po ovom delu Koceljeve, plavila kuće i dvorišta, putnu infrastrukturu ali i proizvodne pogone. Predlog je da se svi mostići ovog tipa na ovom potoku uklone i da se urade proširenja shodno potrebama kada nadolaze bujične vode- izjavio je Ilinčić.

Prilikom ove radne posete analizirano je i stanje Rasnice i Tamnave. Kako je istaknuto, završen je izvođački projekat za pritoku Tamnave i dobijena građevinska dozvola, a narednih dana ova dokumenta biće urađena i za samu Tamnavu.

–Činjenica je da Koceljeva trpi ozbiljne posledice velikih padavina. Klima se menja i jedino trajnije i sigurnije rešenje je, čini mi se, duboki proticajni profil korita koji bi obezbedio da sve padavine i sve pritoke mogu nesmetano da se uliju u ove reke bez obzira na količinu padavina. Na taj način se samo možemo sačuvati od poplava, napraviti dvogubo korito, odnosno na postojeće korito napraviti dodatnu obaloutvrdu. Važno je obratiti pažnju i na ušće Rasnice u Tamnavu- objasnio je predsednik koceljevačke opštine u kojoj je još od maja meseca na snazi vanredna situacija.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa