25. april 2024.25. apr 2024.
Profesorka  Gordana, Milanka, Nevena i Milica, Foto: Privatna arhiva

Profesorka Gordana, Milanka, Nevena i Milica, Foto: Privatna arhiva

SREDNjA ŠKOLA U KOCELjEVI

Milanka, Nevena i Milica pobednice takmičenja “Eko influenser”

Nedavno je u Beogradu, na Univerzitetu Singidunum, na smeru životna sredina i održivi razvoj, održano takmičenje za srednjoškolce, učenike treće i četvrte godine u studiji slučaja neškodljivog uklanjanja otpada od hrane inovativnim metodama, pod nazivom “Eko influenser”.

Učestvovala je 21 škola iz Srbije i u izuzetno jakoj konkurenciji predstavnice Srednje škole iz Koceljeve Milanka Antonović, Milica Paunović i Nevena Živanović sa profesorkom mentorkom Gordanom Tomić su osvojile prvo mesto.

–Devojke su bile sjajne i u najboljem mogućem svetlu predstavile su našu školu. Studiju slučaja pisali smo na primeru fabrike “Koza Nostra” vlasnika, kozara i glumca Branka Jankovića. Studija je nosila naslov “Neškodljivo otklanjanje otpada iz mlekarske industrije” . Ideju za takmičenje dao nam je kolega, profesor Saša Popović. Pri izradi prezentacije pomogao nam je učenik Nikola Kojadinović iz M31, koji nam je uradio neophodne grafikone i šeme. Sa navedenom decom mi je bilo zadovoljstvo sarađivati i želim im puno uspeha u daljem školovanju- izjavila je profesorka Gordana Tomić.


Članica pobedničke ekipe Milanka Antonović istakla je da se do sada njene drugarice i ona nisu susretale sa ovakvim takmičenjem kao što je zaštita životne sredine.

–Prijavile smo se jer smo zabrinute za našu sredinu. Svesne smo da je to veoma važno pitanje i da je budućnost planete u velikoj meri u našim i rukama generacija koje dolaze. Ovo je ozbiljna tema i neophodno je da svi osvestimo i počnemo da radimo u korist prirode, a time i u korist čoveka kao dela prirode- rekla je Milanka.

Još jedna članica tima Milica Paunović potvrdila je da je briga o životnoj sredini osnovni razlog zbog kojeg su koceljevačke maturantkinje odlučile da učestvuju u ovom takmičenju, ali im je bio zanimljiv i sam kontekst, izrada studije slučaja, bavljenje nečim što im je samo donekle poznato, sagledavanje izazova iz različitih uglova.

Kroz osmeh Milanka, Milica i Nevena dodaju da su im i nagrade bile primamljive i dodatno su ih motivisale da daju sve od sebe.

Iza pobede na takmičenju i osvajanja nagradnog putovanja su meseci ozbiljnog, temeljnog rada.
Sa takmičenja nose pozitivne utiske. Konkurencija je, napominju, bila izuzetna. Među takmičarima su uglavnom bili gimnazijalci, dok su koceljevačke predstavnice bile jedine koje su došle iz Poljoprivredne škole.

Verovale su u sebe, ali i u mentorku bez čije pomoći i podrške ovakav uspeh, kažu, ne bi bilo moguće ostvariti. Ipak su zbog pobede sa jedne strane bile pomalo zbunjene, a sa druge presrećne.

–Imali smo zadatak da nađemo idejno rešenje koje će da reši konkretan problem. To na kraju nije bilo samo idejno, već i detaljno rešenje koje je bilo prepoznato na takmičenju i proglašeno za najbolju studiju slučaja. Krenuli smo u realizaciju, ušli u celu priču. Podigli smo i tri plastenika na imanju našeg poznatog glumca, tako da je naš projekat već krenuo da se realizuje- objašnjava Milica, učenica poljoprivredne struke, koja uskoro završava srednju školu i planira da upiše Poljoprivredni fakultet u Beogradu, smer prehrambena tehnologija i mikrobiologija.


I njene drugarice iz odeljenja žele da nastave svoje obrazovanje. Milanka se opredelila za gastronomiju dok će Nevena školovanje nastaviti na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu gde će, veruje, obezbediti indeks na smeru fito medicina.

Direktor Srednje škole u Koceljevi ne krije zadovoljstvo i ponos zbog još jednog uspeha svojih učenika.

–Mogu samo da pohvalim silan trud i rad koji stoji iza ovakvog rezultata. Nije reč samo o idejnom rešenju ovog projekta. Ima tu detalja, tehničkih rešenja. To je veoma razrađen projekat. Bez obzira što nisu učestvovale do sada u ovakvom tipu takmičenja, tj. nisu se bavile temom ekologije, nisu bez iskustva. Aktivno su učestvovale do sada u određenim projektima, neki su bili i učesnici drugih takmičenja. Iskreno, verovao sam u njih. Video sam kad vežbaju, koliko su posvećene i koliko se trude.
Tu je ogromno zalaganje i profesorke geografije koja im je bila mentorka i koja je uspela da pronikne u srž problema, iako to nije bila njena oblast- objasnio je Veroljub Matić.


Uskoro će pobednice takmičenja otputovati na višednevnu nagradnu ekskurziju u Budimpeštu.
V. Bošković

Najnoviji broj

13. jun 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa